Inrikes #72/2017

Kvinnor drabbade av sexism på läkarlinjen

Hälften av de kvinnliga läkarstudenter som besvarat Läkarförbundet Students undersökning uppger att de blivit negativt särbehandlade på läkarutbildningen. De utsätts också för sexistiska kommentarer från handledare och patienter. Foto: Tomas Oneborg/TT

Varannan kvinnlig läkarstudent uppger att de blivit negativt särbehandlade på grund av sitt kön. Och problemet har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en undersökning som Läkarförbundet Student gjort.

Sexistiska kommentarer och färre praktiska moment i utbildningen. Det är verkligheten för kvinnliga läkarstudenter. Åtminstone enligt den undersökning som Läkarförbundet Student genomfört och som visar på en kraftig ökning av diskriminering de senaste åren.

– Det här är inte acceptabelt. Vi har under en längre tid fått indikationer som pekar mot detta men nu har vi på papper att det rör sig om ett strukturellt problem, säger Alexander Tejera, ordförande för Läkarförbundet Student, till Arbetaren.

Av de kvinnliga studenter som svarat på undersökningen vittnar hälften om diskriminering. Det kan bland annat röra sig om att manliga klasskamrater i betydligt högre utsträckning fått företräde att utföra praktiska moment i utbildningen, men också om nedlåtande och sexistiska kommentarer från handledare och patienter.

”Många traditionellt ‘macho’-specialiteter som kirurgi, thoraxkirurgi och ortopeden, där kommentarer som om jag som tjej verkligen orkar det här (kirurgiska yrket), samt osmakliga skämt om att aorta känns som en erigerad penis. Jag har även fått kommentarer om min vikt, där läkaren jämförde patienten med mig”, är bara en av många kommentarer som lämnats in i samband med undersökningen.

Andra kvinnliga studenter vittnar om att manliga klasskamrater fått betydligt mer uppmärksamhet och uppskattning, just på grund av sitt kön.

Det är inte okej. Alla har rätt till en arbetsplats fri från diskriminering. Det gäller förstås även studenter.
Alexander Tejera, ordförande för Läkarförbundet Student

Resultatet från undersökningen skiljer sig märkbart jämfört med både 2012 och 2014 då liknande enkäter skickades ut. 2012 svarade exempelvis 28 procent av de kvinnliga studenterna att de blivit negativt särbehandlade. 2014 var siffran 38 procent jämfört med dagens 50 procent.

– Det är inte okej. Alla har rätt till en arbetsplats fri från diskriminering. Det gäller förstås även studenter, säger Alexander Tejera.

Han förklarar att de nu måste ligga på universitet och landsting för att förbättra situationen, som förbundet menar försämrats avsevärt de senaste åren. För att vända utvecklingen vill Läkarförbundet Student därför se mer och bättre ledarskapsutbildning bland handledarna ute på arbetsplatserna.

– Det är såklart svårt att bryta de strukturer som finns, men i dag görs det i stort sett ingenting. Handledarna behöver därför utbildas i genus och hbtq-frågor. Förhoppningsvis kan utvecklingen avstanna då.

Vad gör ni som organisation för att era medlemmar ska slippa det här?

– Alla är naturligtvis välkomna att höra av sig till oss för stöd och hjälp när de utsätts. Men vi vill också ligga på för en bättre dialog mellan universiteten och landstingen så att situationen kan förbättras. Det är naturligtvis ingenting som kommer att ändras jättesnabbt men kontinuerligt hoppas vi att det ska bli bättre och bättre.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga