”Socialdemokratin har problem i hela Europa”

Den norska högerregeringen ser ut att sitta säkert efter att norrmännen lagt sina röster. Arbetaren ställde tre frågor till den S-märkte professorn i statsvetenskap, Ulf Bjereld, om det något oväntade resultatet och socialdemokratins förlust.

Utrikes
Erna Solberg från konservativa Høyre ser ut att få bilda regering efter att Norge gått till val.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Högerregeringen sitter av allt att döma kvar. Vilka är din första reaktion på valresultatet?

– Ser man på opinionsundersökningarna från för bara några månader sedan är det ett oväntat resultat. De flesta bedömare hade nog räknat med att Arbeiderpartiet skulle ta över men de tappade ju enormt på slutet. Och det skulle jag säga är ett uttryck för socialdemokratins problem i Europa över huvud taget.

Ulf Bjereld.
Foto: Emma Fredriksson

Ja, mycket tyder på att partiet gjorde sitt sämsta val på 90 år. Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det beror på att den konflikt som socialdemokratiska partier så länge mobiliserat kring – det vill säga vänster mot höger – håller på att försvinna när det gamla industrisamhället fasas ut. I den nya utvecklingen vi ser i dag är det helt andra frågor som dominerar politiken. Sådant som exempelvis invandring och integration, och det är inga hemmafrågor för socialdemokratin direkt. I stället kan då högerpopulistiska partier vinna mark. Därför tror jag att det är viktigt för socialdemokratiska partier överallt att föra upp fördelningsfrågor på dagordningen igen, och samtidigt utforma politiken så att den blir relevant för medborgarna.

Vad innebär det att Fremskrittspartiet ser ut att stanna kvar på sin regeringspost?

– Det är naturligtvis en stor seger för dem, även om de ser ut att ha tappat en del av sina röster. Många trodde ju att ett sådant parti skulle rasa samman av att sitta i regeringsställning, men jag tror de själva är mycket nöjda över resultatet. Däremot är det svårt att säga om deras inflytande kommer att öka. För trots att regeringen ser ut att sitta kvar är det ju knappast så att de har stärkt sin ställning.