Landsomfattande ilska mot antifacklig reform

Delar av den franska arbetarrörelsen inledde i på tisdagen kampen mot regeringens planer att kraftigt skära i de fackliga rättigheterna. Men landets president, Emmanuel Macron, säger sig vara fast besluten om att genomföra reformen.

Utrikes
Arbetare från facket CGT protesterar mot Macrons nya arbetslagstiftning i Marseille, i går tisdag.
Foto: Claude Paris/TT

Mer än 4 000 varslade strejker och hundratals demonstrationer runt om i Frankrike under tisdagen. Det var den franska arbetarrörelsens första drag i kraftmätningen med regeringen om presidenten Emmanuel Macrons planerade arbetsrättsreform.

Redan tidigt på morgonen blockerade lastbilar Champs-Elysées och Place de l’Etoile i Paris.

– Presidenten borde lyssna till folket och försöka förstå dem i stället för att skapa splittring. Det här är bara fas ett av protesterna, sade Philippe Martinez, generalsekreterare för CGT på tisdagen, ett av de fackförbund som deltar i protesten, till brittiska The Telegraph.

Men Emmanuel Macron har redan på förhand deklarerat att han inte avser ge vika för vad han betecknar som ”cyniker, slashasar och extremister”. Genom presidentdekret planeras den nya lagen träda i kraft redan den 22 september.

– Jag är fast besluten och kommer inte ge efter för varken latmaskar, cyniker eller extremister, sade presidenten under ett tal i Aten, rapporterar brittiska BBC

Uttalandet har upprört personer över hela den politiska skalan, och inte minst de fackliga organisationer som har kallat presidentens högprofilerade reformer för ”en krigsförklaring”.

Demonstranter gör tecken efter sammandrabbningar med polisen under protestmarschen i Paris på tisdagen.
Foto: Thibault Camus/TT

Emmanuel Macrons snabbspårade lagförslag innebär bland annat möjligheten för företag med mindre än 20 anställda att neka kollektivavtal. För små och och medelstora företag ska det också bli lättare att säga upp anställda. I paketet ingår också en begränsning av skadestånd för ogiltiga uppsägningar.

Den franska oppositionspolitikern och tidigare presidentkandidaten Jean-Luc Melenchon deltog i protesterna i Marseille.
Foto: Claude Paris/TT

– Det här är inte en arbetsrättslig lag, det är en lag som ger full makt till arbetsköparna, sade Philippe Martinez till franska The Local.

Tisdagens motståndsmobilisering har kallats ett första test för en bredare proteströrelse, men har föregåtts av flera mindre protester och strejker. Presidenten, som valdes bara för tre månader sedan och redan har sjunkit som en sten i opinionsundersökningarna, slår också rekord genom att på så kort tid få massmobilisering på halsen med kommande nedskärningsförslag gällande pensioner och arbetslöshetsersättning.

Under tisdagen strejkade bland annat flera yrkesgrupper i transport- och energisektorn. Som svar på att flygledarna förväntades strejka ställde lågprisflygbolaget Ryanair in 110 avgångar, något som bolagets marknadschef Kenny Jacobs ansåg vara ett led i både regeringens och EU-kommissionens flathet.

– De kan inte bara stå passiva när ännu mer störningar och resemisär drabbar Europas konsumenter och flygbolag, sade Jacobs till brittiska The Telegraph.

Marseilles gator var fyllda i den landsomfattande arbetarprotesten.
Foto: Claude Paris/TT

Men den franska fackföreningsrörelsen är splittrad. Det näst största facket CGT, tillsammans med bland annat Solidaires och syndikalistiska CNT, har valt att gå ut på gatorna. Medan bland annat det största facket CFDT valt att ställa sig utanför protesterna och försöka begränsa skadeverkningen genom kompromiss.