Utrikes #71/2017

Känd indisk journalist mördad i Bangalore

Indiska demonstranter i en minnesmanifestation för den mördade oppositionella journalisten Gauri Lankesh i Hyderabad i fredags, den 8 september. Foto: Mahesh Kumar A./TT

Förra tisdagen sköts en av Indiens mest profilerade journalister, Gauri Lankesh, till döds utanför sitt hem i Bangalore. Gauri Lankesh har varit hård i sin kritik mot landets styrande hindunationalistiska regering.

Den 55-åriga redaktören Gauri Lankesh sköts på knappt en meters avstånd. Efter att ha arbetat på The Times of India drev hon den egna tidningen Gauri Lankesh Patrike. Tidningen drevs enbart med inkomster från abonnemangsavgifter från läsare runt om i delstaten Karnataka. Tidningen var utan reklam och startades av hennes far som var en känd socialistisk poet, dramatiker och journalist.

Gauri Lankesh beskrev sig själv på Twitter som journalist och aktivist. Hon talade flytande engelska och det lokala språket kannada. Som vänsterinriktad journalist lyfte hon fram daliternas rättigheter och kritiserade religiös fundamentalism och kastsystemet. Hon nådde ut till ett stort antal läsare på gräsrotsnivå.

I november förra året dömdes hon för förtal på grund av artiklar som riktats mot det regerande hindunationalistiska partiet, BJP. I artiklarna anklagades parlamentsledamöter för att ha gjort sig skyldiga till brott. Gauri Lankesh hade planerat att överklaga domen till en högre instans.

Att Gauri Lankesh tystats visar än en gång att journalister som bevakar politik och korruption i Indien löper störst risk för att bli dödade. Över hälften av de 27 journalister i landet som mördats sedan 1992 har rapporterat om just politik och korruption. Det är de två ämnen som ger mest våldsamma återverkningar, enligt pressfrihetsorganisationen, CPJ.

Indien återfinns på plats 136 av 180 i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. 

Avvikande åsikter diskuteras inte längre, utan tystas.
Anonym indisk journalist

En vän till Gauri Lankesh, som också arbetar inom journalistiken, säger att hen bad henne att tona ned sig i kritiken mot radikala hinduiska grupper.

”Med tanke på hur yttrandefriheten undertrycks, har vi förfärliga dagar framför oss,” skrev Gauri Lankesh på en sajt redan för några månader sedan. Hon installerade ett övervakningssystem i sitt hem två veckor innan hon sköts till döds.

Ännu har polisen inte klarlagt några kopplingar mellan hennes journalistiska gärning och hennes död. Men Gauri Lankesh var en stark förespråkare för yttrandef och åsiktsfrihet och många inom medierna i Indien uttrycker oro över den växande intoleransen mot politiska opponenter och dissidenter.

– Gauri Lankeshs död är en kraftig påminnelse om hur våldet har blivit det nya normala i Indien. Avvikande åsikter diskuteras inte längre, utan tystas, säger en äldre journalist.

Enligt Reportrar utan gränser är det den växande hindunationalismen som ligger bakom att landet hamnat längre ned på organisationens pressfrihetsindex.

”Regeringen har försökt att bannlysa alla antinationalistiska diskussioner inom den indiska pressen. Journalister som vägrar att utöva självcensur åtalas för förtal eller uppvigling som kan ge livstidsstraff,” skrev Reportrar utan gränser den 7 september.

De olösta journalistmorden i Indien ökade med 24 procent under förra året, enligt CPJ. Enligt pressfrihetsorganisationen är det ofta kriminella och politiska grupper, samt representanter för regeringen, som kommer undan vid mord på journalister. Det är främst journalister på landsbygden och i mindre städer som blir måltavlor när de rapporterar om korruption, brott och politik.

Landets regering och delstatsregeringar har ännu inte agerat efter uppmaningar från Reportrar utan gränser om att ta fram en nationell säkerhetsplan för journalister eller åtminstone ett system där de som känner sig hotade har möjlighet att larma vid behov.

Indiens informations och tv-myndighet avvisar kritiken från Reportrar utan gränser och menar att organisationen inte förmedlar en riktig bild av pressfriheten i Indien.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga