Litteratur #70/2017

Spännande kvinnoporträtt

Författaren Jessie Burton tecknar fascinerande kvinnoporträtt och spanska inbördeskriget är ett av hennes specialintressen. På bilden syns kvinnor ur den anarkistiska organisationen Mujeres libres, bildad 1936. Foto: Arkiv

[BOK] Musan Jessie Burton Modernista 2017 I sin nya bok Musan tar Jessie Burton, som debuterade med Miniatyrmakaren, med oss till både 1960-talets London och 1930-talets Spanien. Genom två till en början parallella historier som båda tar upp kvinnligt skapande och potential som hålls tillbaka av olika omständigheter, vävs handlingen ihop genom en återfunnen tavla. […]


[BOK] Musan
Jessie Burton
Modernista 2017

I sin nya bok Musan tar Jessie Burton, som debuterade med Miniatyrmakaren, med oss till både 1960-talets London och 1930-talets Spanien. Genom två till en början parallella historier som båda tar upp kvinnligt skapande och potential som hålls tillbaka av olika omständigheter, vävs handlingen ihop genom en återfunnen tavla.

En av kvinnorna vi får följa är Odelle Bastien som befinner sig i London i slutet av 1960-talet, dit hon flyttat från Trinidad med författardrömmar. Men när boken börjar arbetar hon i stället i en skobutik och skrivandet har fått ge vika. Sedan hon tagit arbete som sekreterare på ett konstgalleri och en tavla en dag dyker upp och hon blir involverad i turerna kring denna, nystas också en historia fram om en ung kvinna på 30-talet med konstnärsdrömmar, hennes manlige musa – därtill konstnär, samt hans halvsyster.

Jessie Burton.
Jessie Burton. Foto: Modernista

Som jag förstått det är spanska inbördeskriget en period Jessie Burton har ett specialintresse av. En del av handlingen i Musan utspelas tiden alldeles innan, men händelserna får här snarast flyta längs med berättandet, utan att Burton går speciellt djupt in på området.

En invändning man kan ha är förvisso att något som kallas ”anarkistpartiet” nämns i boken – jag undrar om det är en översättningsmiss?

Burton berör konstens förhållande till politik och jag fascineras över författarens förmåga att berätta spännande historier om kvinnor som känns tidlösa i skilda historiska epoker, liksom de ibland kanske lite udda kvinnorna som figurerar i huvudpersonernas närhet och har betydelse för berättelsens utveckling, likt de ibland lite märkliga kvinnogestalter som dyker upp i de klassiska sagorna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga