Utrikes #70/2017

FN-chef: “Trumps hets mot media triggar våld”

Presidentens begränsningar för fackligt arbete bryter mot en lag som godkändes i kongressen 1978, menar fackförbundet AFGE. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein kritiserar Donald Trump för hans behandling av journalister. Han ser allvarligt på attackerna, vilka han menar kan leda till våld. FN-chefen befarar också att vi kommer att få se allt fler exempel världen över på hur medier tystas.

USA:s president Donald Trump har både under sin presidentvalskampanj och sedan han tillträtt gått till angrepp mot medier och anklagat bland annat The New York Times och CNN för att sprida falska nyheter.

– Det är ganska häpnadsväckande att upptäcka att pressfriheten – som inte bara är en grundsten i den amerikanska konstitutionen utan även något som USA har försvarat i alla år – nu angrips av presidenten själv, sade FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein vid en presskonferens nyligen. 

Zeid Ra’ad al-Hussein.
Zeid Ra’ad al-Hussein. Foto: Magali Girardin/TT

Han förklarade att han ser allvarligt på attackerna som han menar kan trigga till våld. Kritiken kommer efter att Donald Trump kritiserat medierna för att förvränga hans uttalanden om alt-right-demonstrationerna i Charlottesville tidigare i augusti.

Under ett möte i Phoenix, Arizona, den 22 augusti gick presidenten ännu en gång till attack mot medierna. Bland annat kallade han journalister för “oärliga människor”.

Zeid Ra’ad al-Hussein menar att det kan röra sig om uppvigling.

– Att vid ett stort möte tala om journalister som väldigt dåliga människor – du behöver inte tänka långt för att inse vad som kan drabba journalister, säger han.

Han hänvisar till händelsen i maj när den republikanske politikern Greg Gianforte i Montana misshandlade tidningen The Guardians reporter Ben Jacobs. Han varnar också för konsekvenserna av den typen av “demonisering av pressen” runt om i världen.

Kambodjas regering har hotat att vidta åtgärder mot utländska och inhemska medier som bedriver föga smickrande rapportering. Som inspirationskälla anförs USA:s president Donald Trump.

– Yttrandefrihet kan endast tillåtas inom lagens ramar och ta hänsyn till nationella intressen och fred, sade den kambodjanska regeringens talesperson Phay Siphan tidigare i år.

– Vi kommer bara att se fler sådana fall, varnar Zeid Ra’ad al-Hussein.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga