Inrikes #70/2017

Bombnazister kan få sina straff skärpta

De tre nazister som av tingsrätten dömdes för bombdåden i Göteborg kan tilldömas längre straff i hovrätten. Foto: Anders Ylander/TT

I onsdags avslutades hovrättsförhandlingarna mot de så kallade bombnazisterna i Göteborg. Två av de tre blir kvar i väntan på domen som meddelas den 22 september.

De organiserade nazisterna med koppling till militanta Nordiska motståndsrörelsen dömdes tidigare i år till fängelse efter de uppmärksammade bombdåden, mot bland annat Syndikalistiskt Forum, som skedde i Göteborg mellan november 2016 och januari tidigare i år. När fallet senare överklagades och togs vidare till hovrätten krävde åklagaren betydligt strängare straff.

Männen själva förnekar brott och kräver att bli frisläppta. Men två av tre hålls nu fortsatt häktade i väntan på domen som beräknas komma den 22 september.

Två av männen som i tingsrätten dömts för att ligga bakom bombdåden mot Syndikalistiskt Forum och två flyktingboenden i Göteborg har även fått stridsutbildning i Ryssland genom den ökända paramilitära och antisemitiska gruppen Ryska imperiska rörelsen. Det kunde tidningen Expo avslöja i veckan. Något som också bekräftas av Säpo

Vid ett av bombdåden fick en städare vid ett asylboende båda sina ben lemlästade och enligt åklagaren har de tre männen visat likgiltighet inför andra människors liv då de placerat en mycket kraftig bomb i en sopsäck inne på flyktingboendet.

De tre nazisterna, Viktor Melin, Anton Thulin och Jimmy Jonasson, dömdes till mellan ett och ett halvt år och åtta års fängelse i tingsrätten. Åklagaren vid hovrätten yrkar nu på betydligt strängare straff för samtliga inblandade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga