Polis sprider rasistisk aggression på Facebook

”Sverige begår övergrepp på sin egen befolkning”, ”Stäng gränserna” och ”Hade detta hänt för hundratals år sedan hade grisen Löfven arkebuserats”. Arbetaren kan i dag avslöja det minst sagt aggressiva tonläget på en polismans öppna Facebooksida. Citaten kommer från både honom själv och en ordningsvakt och gillas av såväl vänner som kollegor.

Inrikes
”Det finns poliser med alla möjliga typer av åsikter, precis som i samhället i stort”, kommenterar Stockholmspolisens presstalesperson de rasistiska inläggen. ”När man uttrycker sig så här har man passerat långt, långt utanför ett allmänt åsiktsspektrum”, tycker däremot kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.
Foto: Johan Nilsson/TT. Montage: Arbetaren

Med ett språk som framstår som hämtat från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens hemsida diskuteras svensk invandringspolitik på en polismans öppna Facebooksida. Mannen, som nyligen börjat arbeta som polis i västra Stockholm, talar bland annat om landsförrädare, vill att styrande politiker i Sverige ska ställas inför riksrätt och ger tummen upp på en kommentar om att ”grisen Löfven hade arkebuserats” för hundratals år sedan.

Med de här uppfattningarna undrar jag hur lämplig den här mannen är att fullfölja sitt jobb som polis.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi

Just den kommentaren är skriven av en man som arbetar som ordningsvakt på en stor idrottsarena och en välbesökt nattklubb i södra Norrland. Kommentaren är ett svar på polismannens statusuppdatering om att regeringen ökar skattetrycket på de som jobbar medan andra, underförstått nyanlända flyktingar, troligen aldrig kommer att få ett arbete.

”Alla gånger”, svarar polisen på ordningsvaktens kommentar, som följs av två emojis på en pistol riktad mot ett grishuvud.

– Det låter inte bra alls. Vi kan naturligtvis inte förbjuda åsikter, men med de här uppfattningarna undrar jag hur lämplig den här mannen är att fullfölja sitt jobb som polis, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till Arbetaren.

Ur Facebookkommentarsfältet under en av polismannens poster. De svartmaskerade inläggen är polismannens egna.
Skärmdump: Arbetaren

När Arbetaren via Facebook får kontakt med polismannen menar han att meningarna är ryckta ur sitt sammanhang och att han därför inte har någon anledning att svara på frågor om det hätska tonläget på sin Facebooksida.

Någon minut senare har han blockerat Arbetarens reporter Johan Apel Röstlund som besökare. Men genom en kollegas Facebookinlogg kan vi ta del av andra nyligen publicerade inlägg, där polismannen bland annat hyllar den norske invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug från det högerpopulistiska och ofta rasistanklagade Fremskrittspartiet efter hennes kontroversiella uttalanden om Stockholms förorter.

Kommentarer på Facebook skrivna av polismannen.
Skärmdump: Arbetaren

I en post publicerad så sent som förra veckan skriver också samma polis att Stefan Löfven ska ställas inför riksrätt. Längre ned i flödet länkar han till flera högerpopulistiska hemsidor och uppdaterar flitigt med starkt invandringskritiska artiklar.

Det finns poliser med alla möjliga typer av åsikter, precis som i samhället i stort.
Anna Westberg, Stockholmspolisens presstalesperson

Anna Westberg är Stockholmspolisens presstalesperson och hon känner inte till händelserna, men tycks inte heller särskild bekymrad över det grova språket.

– Vår yttrandefrihet är stark och det är därför svårt att säga vad en polis får och inte får skriva privat på sina sociala medier, säger hon till Arbetaren.

Hur vanlig är den här jargongen inom polisen?

– Den frågan går inte att svara på, vi har inga siffror på det. Dessutom kanske den finns, men att man inte uttrycker det i sociala medier. Det finns poliser med alla möjliga typer av åsikter, precis som i samhället i stort.

Jerzy Sarnecki, däremot, är starkt kritisk till det han får höra.

– När man uttrycker sig så här har man passerat långt, långt utanför ett allmänt åsiktsspektrum och även om det inte är olagligt så ställer jag mig frågan om den här polisen kan fullgöra sina åtaganden att skydda det öppna demokratiska samhället.