Hamnarbetares löner hålls inne under konflikt

Det minst sagt infekterade läget på containerterminalen i Göteborgs hamn fortsätter. Nu menar Hamnarbetarförbundet att arbetsköparna vägrar att betala ut det nya lönepåslaget, undertecknat i slutet av maj. APM Terminals däremot förklarar att allt går enligt planen och att pengarna kommer att betalas ut först om en månad. Det kollektivavtalsslutande facket, Transportarbetarförbundet, vill inte yttra sig alls i frågan.

Inrikes
Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, tycker att "allt går enligt planen" när Arbetaren frågar varför hamnarbetarnas löneökning inte betalats ut.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fortfarande tre månader efter att det nya hamn- och stuveriavtalet skrevs under har inte det överenskomna lönepåslaget betalats ut. Något som gjort den redan infekterade stämningen på containerterminalen ännu värre.

– Det är beklämmande att ett stort och modernt företag efter ett kvartal fortfarande inte betalar ut rätt löner, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér till Arbetaren.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om konflikten i Göteborgs containerhamn, vilken pågått i över ett års tid. Trots att Hamnarbetarförbundet är majoritetsfack bland de anställda är det Transportarbetarförbundet som tecknar kollektivavtalen med arbetsköparna APM Terminals.

Det nya avtalet, som skrevs under den 24 maj, ger bland annat ett lönepåslag på 632 kronor. Pengar som de anställda fortfarande inte fått utbetalda.

– Det beror på arrogans och att APM ständigt visar prov på att frångå praxis på arbetsmarknaden. Våra medlemmar är förtvivlade, men det är klart att de ska ha sina pengar, säger Eskil Rönér och understryker att han inte hört något om varför de nya lönerna inte betalats ut.

Det beror på arrogans och att APM ständigt visar prov på att frångå praxis på arbetsmarknaden.
Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet

På Transportarbetarförbundets avdelning i Göteborgs hamn är man inte intresserade att prata när Arbetaren ringer upp.

– Jag ska in på ett möte om bara någon minut, säger avdelningsordförande Patrik Östbjerg.

Det gällde APM och att de fortfarande inte betalat ut de lönepåslag som ni kom överens om. Jag tänkte höra hur du ser på det.

– Jag har inte tid, har du svårt att förstå det?

Men det finns kanske någon annan hos er som kan svara på den frågan då?

– Du får väl kolla med dem som har hand om lönerna då, det vill säga APM Terminals.

När Arbetaren når Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, hävdar hon att Hamnarbetarförbundet påståenden inte stämmer.

– Allt går enligt planen. Lönerevisionen pågår och det har vi talat om. Pengarna kommer att betalas ut på septemberlönen, säger hon.

Enligt Hamnarbetarförbundet har de inte nåtts av något besked om varför pengarna fortfarande inte betalts ut och när påslaget kommer. Enligt avtalet ska de nya nivåerna gälla retroaktivt från och med den 1 maj.

Så sent som i juni kom chockbeskedet att APM Terminals varslar 160 av arbetarna på containerterminalen sedan företaget menade att strejker och blockader ”lamslagit” verksamheten.