Utrikes #68/2017

Digital teknik belyser övergrepp mot barn

Sexuella övergrepp mot barn är ett tabubelagt ämne i Iran. Nu använder sig organisationen United for Iran den digitala tekniken för att öppna upp och sprida kunskap i frågan. Foto: Enric Marti/TT

En grupp exiliranier i USA har lanserat flera mobilapplikationer i syfte att bekämpa förtryck och orättvisor i hemlandet. Den senaste i raden är en digital bok som lyfter frågan om sexualbrott mot barn, ett ämne som är tabu i Iran.

Organisationen United For Iran är baserad i Berkeley och lanserade nyligen Michka, en digital bok. Sexuella övergrepp mot barn diskuteras sällan i Iran, men fick viss uppmärksamhet under förra året då en känd lärare anklagades för att ha våldtagit flera av sina elever.

Tidigare har United For Iran lanserat flera andra appar i syfte att stärka de medborgerliga rättigheterna i landet. En är den mycket populära Hamdam som vänder sig till iranska kvinnor genom att erbjuda information om bland annat preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar.

United for Iran bildades av en grupp exiliranier som gick samman i samband med de regimkritiska protester som genomfördes i Iran 2009. Medlemmarna beslöt då att använda sig av den digitala tekniken för att påverka situationen i hemlandet.

– I början satsade vi på att bevaka hur de politiska fångarna behandlades. Vi anser att det är ett tecken på hur situationen ser ut för de mänskliga rättigheterna. Vi förstod också vilken styrka vi får genom att nå ut via mobiltelefoner, säger Mahdieh Javid, vid United for Iran.

Jag hoppas att denna berättelse uppmuntrar till en öppnare diskussion om övergrepp, så att problemen kan hanteras och de tysta offren kan få det stöd de har behov av.
Sahar Shams, exiliranier bakom initiativet Michka

Enligt organisationen använder sig hälften av Irans 80 miljoner invånare av mobiltelefoner. De anses ha varit en starkt bidragande faktor till de protester som utbröt 2009, som av bedömare kallats för en “Twitter-revolution.”

Bakom satsningen mot sexövergrepp på barn står Sahar Shams, som kom till USA från Iran som student. Hon har egna erfarenheter av övergrepp och säger att Michka, som är uppbyggd som en berättelse, hade kunnat haft betydelse för henne när hon själv blev utsatt.

– Jag hoppas att denna berättelse uppmuntrar till en öppnare diskussion om övergrepp, så att problemen kan hanteras och de tysta offren kan få det stöd de har behov av, säger Sahar Shams.

Hon har skapat Michka tillsammans med barnpsykologer, och målsättningen är att närma sig det svåra ämnet utan skrämma bort användarna.

– För mig tog det lång tid att samla den kraft som behövdes, men så behöver det inte vara. Jag vill bidra med rådgivning så att föräldrar ska kunna prata med sina barn, säger Sahar Shams.

Den digitala boken lanserades först på farsi i Iran men finns nu även tillgänglig på engelska.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga