Utrikes #68/2017

Butiksarbetare i strejk efter chefens påhopp

Arbetare på Target Store i Christiansburg i USA strejkar. Anledningen är påstådd diskriminering samt verbala och fysiska övergrepp av butikschefen. Den 23 augusti hölls även en manifestation utanför butiken.

Arbetare på detaljhandelsbutiken Target Store i Christiansburg i delstaten Virginia, USA, är upprörda. Sedan en lång tid tillbaka är det flera som säger sig ha blivit utsatta för verbala och fysiska påhopp av butikens chef Daniel Butler.

Enligt vittnesmål från anställda har det hållit på i flera år utan att någon åtgärd vidtagits. I vittnesmålen berättas om tafsande, sexuella anspelningar, rasistiska kommentarer, felkönande av transpersoner och fysiska övergrepp.

Eftersom butiksledningen inte adresserat problemen går nu arbetarna ut i strejk. Kraven från de anställda är först och främst att butikschefen permanent sägs upp utan chans till återanställning i den aktuella butiken eller någon annan butik i detaljhandelskedjan.

Krav nummer två är ett erkännande av de anställdas självständiga arbetarkommité och möjlighet för dem att medla mellan de anställda och
butikens ledning.

Man har tidigare försökt gå genom butikens personalavdelning, men enligt uppgifter blev problemen även där ignorerade. Nu vädjar butiksarbetarna till allmänheten för stöd. Att bojkotta butiken tills det att de anställdas krav hörsammats.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan