Inrikes #68/2017

Allt vanligare med individuellt satta hyror

ågra av de högsta hyrorna för nyproduktion återfinns på Södermalm i Stockholm, där bland annat en etta kan gå på 9 000 i månaden. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fastighetsägare rundar Hyresgästföreningen och hoppar över förhandlingar om hyresnivåer. Desperationen på hyresmarknaden och de extrema köerna ger hyresvärdarna möjligheten att pressa upp priserna.

Härom veckan presenterades åter slutsatsen att fria hyror på nyproducerade lägenheter inte ger fler bostäder. Det var vad Håkan Julius, före detta hyresråd och chef för Hyresnämnden i Stockholm, kommit fram till när han i juli lämnade över sin utredning om hyressättning i nyproducerade lägenheter till regeringen.

Däremot leder det till skenande hyror. Vilket i sin tur leder till att det är svårt att hitta någon som vill eller kan bo i de nya husen.

Många är de som påpekat att det är just bostadsbristen som möjliggör för fastighetsägarna att kringgå förhandlingar. Det ökade behovet och
de extremlånga köerna ger hyresvärden allt mer frihet på bostadsmarknaden. Dock gör det att hyrorna skjuter i höjden, och har man inte råd så är inte nyproduktionen ett alternativ.

Det segment i samhället som skulle kunna ta ett lån och köpa en bostadsrätt är samma segment som har råd med de nya hyresrätter som byggs. Något som får många att undra vad låginkomstagarna tjänar på det nya som byggs. Utvecklingen har också lett till att Hyresgästföreningen förlorat inflytandet över förhandlingarna vad gäller nyproduktionen.

– Vi ser att de här lägenheterna används för att ta sig in på marknaden. Men långsiktigt är de individuella hyrorna inte hållbara, säger Erik Elmgren, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.

Vi ser att de här lägenheterna används för att ta sig in på marknaden. Men långsiktigt är de individuella hyrorna inte hållbara.
Erik Elmgren, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra

Svenska Dagbladet publicerade nyligen en artikel där de listade de dyraste lägenheterna. Några av de högsta hyrorna för nyproduktion återfinns på Södermalm i Stockholm, där bland annat en etta kan gå på 9 000 i månaden. Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshems nya kvarter Tygeln på Södermalm toppar den nationella listan; hos dem kan det kosta 2 400 per kvadratmeter och år.

– Där kan en femma få en månadshyra på över 22 000 kronor. Mer än så tror jag inte marknaden tål, säger Erik Elmgren till Svenska Dagbladet.

Eftersom kök, toalett och badrum väger tungt när hyran ska sättas blir med det här systemet också mindre lägenheter i snitt dyrare än stora. Hem & Hyra publicerade härom veckan en sammanställning som bland annat visar att hyrorna för nyproducerade lägenheter i Stockholm ökat med 42 procent på tio år. I undersökningen jämförde tidningen också priset på tvåor i olika kommuner och stadsdelar. Där kan man se att det kan röra sig om en 50 procent högre hyra för en tvåa på Södermalm hos Stockholmshem jämfört med en hos Familjebostäder, trots att det bara skiljer fyra kvadratmeter i storlek mellan lägenheterna.

I genomsnitt betalar den som bor ensam ungefär 56 procent av sin inkomst till sin hyresvärd. Fastighetsägarna Stockholm bekräftar det faktum att individuell hyressättning nu satts i system och dessutom blivit det vanligare sättet bland privata värdar. Nathalie Brard är förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm och i Svenska Dagbladet berättar hon att det är en åtgärd fastighetsägarna tar om de inte kommer överens med Hyresgästföreningen.

– Jag kan bekräfta att individuellt förhandlade hyror har blivit vanligare de senaste åren. De blir fler, och en orsak till det är att fastighetsägarna bara har det alternativet om man inte kommer överens med Hyresgästföreningen. Eftersom huset inte är färdigt går det ju inte att pröva hyrorna i Hyresnämnden, säger Nathalie Brard till tidningen.

Det framgår också på flera håll att hyresvärdar, för att kunna sätta individuella hyror, ofta strandar förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Eller helt kringgår dem. På så sätt har de möjlighet att sätta i princip vilka hyror som helst innan de får problem i hyresnämnden.

Erik Elmgren på Hyresgästföreningen har en teori. Han tror att bostadsbristen och de extrema bostadsköerna, som nu är upp till 10 år för en lägenhet i till exempel Stockholmsytterstadsdelarna Rinkeby och Tensta, påverkar hyresnämnderna att inte sänka hyrorna i nyproduktionen. Speciellt i ett läge där staten vill se till att det byggs.

– Tyvärr har hyresnämnden inte lyckats med våra ärenden, säger han till Hem & Hyra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga