Utrikes #67/2017

Våldsam polisinsats mot migranter i Rom

Tungt uniformerade poliser med sköldar och batonger gick in och attackerade folkmassan på torget. De avfyrade vattenkanoner för att driva bort människorna som vistades där. Foto: Daniele Napolitano

Tungt uniformerad polis med sköldar och batonger gick i förra veckan in och attackerade ett hundratal bostadslösa migranter på Piazza di Indipendenza i Rom. Sex personer fick föras till sjukhus. Migranterna hade tagit sin tillflykt till torget efter att de vräkts från det ockuperade hus där de bott – en av ett stort antal liknande vräkningar i Rom denna sommar.

Det var vid sextiden på torsdagsmorgonen den 24 augusti som den italienska polisen gick till våldsamt angrepp mot ett hundratal migranter på Piazza di Indipendenza i Rom, i närheten av tågstationen Termini. Efter vräkningen av ett större ockuperat bostadshus i samma kvarter veckan innan hade många människor tagit sin tillflykt till torget. I brist på bostadsalternativ sov de under bar himmel.

Vid ankomsten avfyrade polisen vattenkanoner över de sovande människorna för att utrymma torget. Många vaknade av de hårda vattenkaskaderna och rusade i panik därifrån. Filmsekvenser på internet visar hur människor försöker skydda sina få personliga tillhörigheter.

Tungt uniformerade poliser med sköldar och batonger gick in och attackerade folkmassan. Under morgonen fördes sex personer till sjukhus till följd av polisens våld och flera personer arresterades.

Många vaknade av polisens vattenkaskader och rusade i panik från platsen.
Många vaknade av polisens vattenkaskader och rusade i panik från platsen. Foto: Daniele Napolitano

Senare under förmiddagen samma dag tömdes bostadshuset på via Curtatone för andra gången. I byggnaden befann sig fortfarande 140 personer, som barrikaderat sig på nedervåningen, varav många barnfamiljer och äldre med hälsoproblem. Familjer som befann sig i lägenheterna fick bevittna när polisen kastade ut deras möbler och personliga tillhörigheter på gatan. Barn tillsammans med sina föräldrar blev inhysta i polisbussar och forslade till migrationsmyndigheten.

Ingripandet blev nödvändigt eftersom ockupanterna vägrat godta de bostäder som de erbjudits, men också för att poliser blivit attackerade med gasbehållare och stenar.
Polisen i uttalande till tidningen La Repubblica

De som drabbades av vräkningen och polisens våldsamma utrymning av Piazza di Indipendenza var framförallt migranter från Eritrea, Etiopien och Somalia. Totalt sett handlar det om mer än 800 personer som nu står utan bostad.

– Ingripandet blev nödvändigt eftersom ockupanterna vägrat godta de bostäder som de erbjudits, men också för att poliser blivit attackerade med gasbehållare och stenar, säger den italienska polismyndigheten i ett uttalande till tidningen La Repubblica.

Sonia Manzi är aktivist och volontär i Baobab experience, en förening som arbetar socialt med utsatta migranter i Rom. När Arbetaren ringer upp henne säger hon att polisens förklaring inte stämmer.

– Vi var flera volontär- och hjälporganisationer på plats när polisen i gryningen brutalt överraskade oss med vattenkanoner. Under förmiddagen var det ett otroligt tumult. En gasbehållare från köket, som var tom, kastades från ett fönster i byggnaden, men på en plats där ingen passerade och där ingen kom till skada.

– Den privata fastighetsägaren har erbjudit några av familjerna korttidsboenden i Reati långt utanför Rom. Efter fyra månader kastas de ut på gatan igen. Kommunen har också erbjudit 80 tillfälliga boplatser på flyktingboenden för nyanlända, trots att många här levt med uppehållstillstånd i flera år och inte vill tillbaka där de började. Just nu är det hundratals människor som inte har någonstans att bo, säger hon och fortsätter:

– Det här är inte den enda våldsamma vräkningen denna sommar. När de vräkte bostadsockupationen på via di Vannina tidigare denna månad förlorade 500 personer, varav många barnfamiljer, tak över huvudet. En ung kille fick ett batongslag i ögat och har nu en permanent synskada. Vi i Baobab försöker hjälpa honom att hitta en advokat.

Just nu är det hundratals människor som inte har någonstans att bo.
Sonia Manzi, aktivist och volontär i Baobab experience

De före detta ockupanterna har framhållit att de vill hitta en värdig och realistisk bostadslösning. De vill inte flytta utanför Rom, utan bo kvar i samma område. Barnen går i de lokala skolorna och de vuxna har sina arbeten i närheten.

I Italien har flera människorättsorganisationer snabbt uppmärksammat händelsen och kraftigt fördömt polisens agerande. FN:s barnrättsorgan, italienska UNHCR, gick ut på sin hemsida och uttryckte stark oro för behandlingen av barnen. Läkare utan gränser rapporterade om minst 13 skadade varav flertalet kvinnor.

Vräkningen av bostadsockupationen på Piazza Indipendenza är den tredje som inträffat i Rom under loppet av en månad. Från Italien rapporteras nu om flera våldsamma insatser mot ockupationer och under sommaren har flera det i flera städer ägt rum vräkningar av just migranters bostäder. Niovåningshuset på via Curtatone hade varit ockuperat sedan 2013 och gett tak över huvudet åt många barnfamiljer. Redan från början fick den självförvaltade ockupationen stöd från olika solidaritetsrörelser och bostadsnätverk och blev en symbol för antirasistisk mobilisering.

På lördagen tågade 15 000 personer genom Rom i solidaritet med de bortdrivna migranterna.
På lördagen tågade 15 000 personer genom Rom i solidaritet med de bortdrivna migranterna. Foto: Dinamopress

Reaktionerna och solidariteten med de drabbade i torsdagens insats har inte låtit vänta på sig. Under lördagen tågade en demonstration genom Roms gator som samlade 15 000 personer. Tusentals människor, solidaritetsnätverk, sociala center och fackförbund deltog i protesten under parollen ”kampen för bostad har inga gränser”.

Demonstrationen avslutades på Piazza Venezia. Krav framfördes på att politikerna ska ställas till svars och att en dialog ska inledas för att snabbt hitta en lösning för de bostadslösa som nu tvingas sova på gatan. De tidigare ockupanterna har upprättat ett presidium utanför prefekturen, men trots stora påtryckningar hade institutionerna på måndagen ännu inte kunnat ge några besked.

 

Bilder från vräkningsdagen och de protester som sedan följt:

Foto: Daniele Napolitano
Foto: Daniele Napolitano
Foto: Daniele Napolitano
Foto: Daniele Napolitano
Foto: Dinamopress
Foto: Dinamopress
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan