Inrikes #67/2017

Många anmälningar om kemikaliebrott läggs ned

De flesta av de åtalsanmälningar som den statliga tillsynsmyndigheten Kemikalieinspektionen gör om misstänkta miljöbrott leder inte till någon påföljd för företagen. 87 procent av de anmälningar som gjorts mellan åren 2012 och 2016 har lagts ned, visar en ny rapport från myndigheten.

Mellan 2012 och 2016 gjorde Kemikalieinspektionen 664 anmälningar till åklagare gällande misstänkta miljöbrott. Av de färdighandlagda ärendena – närmare 500 av de 664 anmälda – har 87 procent lagts ned medan 13 procent har lett till böter för företagen, visar myndighetens nya tillsynsrapport.

Kemikalieinspektionen föreslog i en skrivelse till Miljö- och energidepartementet 2015 att vissa av de lagöverträdelser som myndigheten i dag anmäler till åklagare i stället ska leda till miljösanktionsavgifter.

– Som det är i dag kan företagen få intrycket att de inte gjort något fel trots att lagöverträdelser faktiskt har skett. Med miljösanktionsavgifter skulle lagöverträdelser innebära tydliga sanktioner för företag som sålt varor med förbjudna ämnen. Sannolikt skulle det även leda till att fler lever upp till kemikalielagstiftningen, säger Camilla Zetterberg, chef för Kemikalieinspektionens avdelning för tillsyn och registratur, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga