Inrikes #67/2017

Fortfarande ojämställt uttag av föräldraledighet

Kvinnor tar fortfarande ut i särklass mest av föräldraledigheten. Foto: Hasse Holmberg/TT

I Sverige utnyttjas föräldraförsäkringen fortfarande mer av kvinnor än av män. Enligt Försäkringskassans statistiska sammanställning tar kvinnor i snitt ut fyra av fem dagar. 

Mammorna står fortfarande för den mesta föräldraledigheten. I alla fall innan barnet fyllt två år. Det visar en sammanställning som Försäkringskassan gjort på uppdrag av TCO.

– I den bästa av världar skulle alla pappor kräva att få ta hälften av föräldraledigheten innan barnet börjar förskolan, och mammor skulle bli bättre på att lämna över ansvaret och dela med sig. Ett jämställt uttag är viktigt för en god relation mellan barn och deras pappor, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Sammanställningen visar att kvinnor i dag tar ut fyra femtedelar av föräldradagarna med föräldrapenning.

– Det här leder till att kvinnor är borta längre perioder från arbetet, arbetar mer deltid och får sämre löne- och karriärutveckling än män, säger Eva Nordmark.

Dock finns geografiska skillnader. Till exempel tar männen i Överkalix ut 30,1 procent av dagarna de första två åren medan till exempel pappor i Strömstad tar ut minst ledighet med 8,6 procent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga