Utrikes #67/2017

Bangladeshs kvinnor bryter ny mark

Nästan nio av tio kvinnor i Bangladesh arbetar inom den informella ekonomin, där löner och anställningsförhållanden är mycket osäkra. Arkivbild av 8 mars-demonstrant i huvudstaden Dhaka. Foto: Pavel Rahman/TT

På arbetsmarknaden i Bangladesh är jämställdheten fortfarande mycket eftersatt. På senare tid har dock allt fler kvinnor lyckats bryta ny mark genom att arbeta med uppgifter som tidigare var helt otänkbara för andra än män.

Traditionellt har många arbetsuppgifter i det bangladeshiska samhället varit helt förbehållna män. Att en förändring är på gång är dock tydligt.

Sex kvinnor arbetar numera på en bensinstation i hamnstaden Narayanganj, med arbetsuppgifter som tidigare har ansetts för riskfyllda för kvinnor. Bensinstationen i fråga ägs av den före detta polisen Saiful Islam, som berättade för den nationella nyhetsbyrån UNB hur det kom sig att han valde att anställa kvinnor.

– Det är viktigt att allas potential utnyttjas, även kvinnors. Och de i samhället som har det gott ställt borde se till att stötta dem, sade Saiful Islam.

En av de kvinnor som fått jobb på bensinstationen, Lippi Akhter, berättar om hur viktigt det var för henne att få ett riktigt arbete.

Det jag tjänar här gör att jag kan försörja min familj, två döttrar och en son. Jag bekymrar mig inte om mig själv.
Lippi Akhter, anställd på bensinstation i Narayanganj

– Det jag tjänar här gör att jag kan försörja min familj, två döttrar och en son. Jag bekymrar mig inte om mig själv, men jag vill att mina barn ska få en utbildning, sade hon till UNB.

Oron för kvinnors säkerhet på den öppna arbetsmarknaden kan hänga samman med att våld mot kvinnor inte är något ovanligt i Bangladesh. Nyligen våldtogs en ung kvinna av flera lastbilschaufförer i samma distrikt där kvinnorna vid bensinstationen arbetar.

Kvinnorättsorganisationen Naripokkho har understrukit att de återkommande våldsbrott som begås mot kvinnor även har en stark inverkan på hela samhället. Enligt organisationen visar polisens siffror att mängder av våldtäkter begås i Bangladesh varje dag. Samtidigt förbli mörkertalet stort.

Hälften av landets befolkning på 165 miljoner invånare består av kvinnor. Men enligt en rapport från Världsbanken utgör kvinnorna bara en dryg fjärdedel av den totala arbetskraften i landet. I samma rapport slår organet fast att utvecklingen mot en mer jämställd arbetsmarknad tycks ha avstannat.

På ett globalt plan utgör kvinnorna en tredjedel av alla som arbetar inom den informella ekonomin.

Uppgifter från FN-organet ILO visar att endast drygt tre procent av de kvinnor i Bangladesh som arbetar gör det inom den offentliga sektorn, medan drygt åtta procent är anställda hos privata aktörer. De återstående, nästan nio av tio kvinnor, arbetar inom den informella ekonomin – där löner och anställningsförhållanden är betydligt mer osäkra. Den lokala tankesmedjan Centre for Policy Dialogue lyfter i en studie fram hur detta leder till att kvinnors bidrag till landets ekonomi ständigt blir undervärderat.

Långsamt håller dock situationen på att förändras, delvis tack vare olika projekt som drivs i samarbete med internationella organ för att stärka jämställdheten. Ett sådant projekt drivs i landets nordligaste provinser, där fattigdomen är utbredd. Målet där är att kvinnorna på sikt ska utgöra en tredjedel av arbetskraften. En del av satsningen är inriktad mot byggsektorn, med målsättningen att 15 procent av de anställda inom den ska vara kvinnor.

Studier har visat att de hushåll som leds av kvinnor ofta kännetecknas av extrem fattigdom.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan