Utrikes #66/2017

Ny lagstiftning mot kvinnovåld införs

Jordaniens kvinnor har vunnit en stor seger efter att paragraf 308, som gav våldtäktsmän möjlighet att slippa straff om han gifter sig med den våldtagna kvinnan, slopas. Här demonstrerade kvinnor mot lagen utanför Jordaniens parlament i Amman den 1 augusti i år i samband med att parlamentet skulle rösta om huruvida paragrafen skulle tas bort. Foto: Reem Saad/TT

På kort tid har två arabiska länder genomfört viktiga åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor. I Jordanien har en lag som innebar att våldtäktsmän kunde komma undan avskaffats medan Tunisien infört en ny lag mot könsbaserat våld.

I Jordanien har parlamentet avskaffat den lag som innebar att en man kunde undgå att åtalas för våldtäkt om han gifte sig med offret. Det innebär att tre länder i regionen, Jordanien, Marocko och Libanon – som Arbetaren rapporterat om tidigare – slopat de lagar som ger våldtäktsmän möjlighet att undgå straff genom giftermål.

– Att paragraf 308 slopas innebär en viktig seger för kvinnorörelsen i Jordanien, säger juristen och parlamentsledamoten Wafa Saed Bani Mustafa, i en kommentar till UN Women.

Enligt kvinnoorganet har kampen mot lagen vuxit i styrka på senare år, och fått stöd av både lokala och internationella organisationer, jurister och kvinnorättsaktivister. För ett par år sedan bildades en koalition som framhöll vilket trauma det innebär för de kvinnor som tvingas gifta sig med de män som våldtagit dem.

Enligt UN Women deltog fler än 200 aktivister vid den diskussion i parlamentet som ledde till att lagen slopades. I samband med det ställdes även krav via ett upprop på internet på att lagen skulle slopas. Tusentals människor skrev genast under uppropet.

UN Womens representant i Jordanien, Ziad Sheikh, understryker att den samlade kampanjen har varit mycket viktig för lagens avskaffande.

– Den har banat väg för denna historiska reform, säger Ziad Sheikh.

I slutet av juli vann även kvinnorörelsen i Tunisien en viktig seger då landet införde en nationell lag mot kvinnovåld, som var den första i sitt slag. Den nya lagen innehåller också, enligt UN Women, flera åtgärder som ska förebygga våld mot kvinnor, samt ge misshandlade kvinnor tillgång till ökat stöd.

– Som tunisisk kvinna är jag mycket stolt över att denna lag har antagits, sade Naziha Labidi, minister med ansvar för kvinnofrågor.

Definitionen av våld är bred i den nya lagen. Vid sidan av rent fysiskt våld lyfter den även fram andra typer av våld riktat mot kvinnor – däribland ekonomiska, sexuella, politiska och psykologiska övergrepp.

Även den nya lagen i Tunisien är resultatet av flera års kampanjarbete där lokala organisationer även fått stöd av internationella grupper.

Flera studier har visat att våld mot kvinnor är ett stort problem i Tunisien. Parlamentsledamoten Bochra Belhaj Hmida hänvisade bland annat till en nationell undersökning från 2010 som visade att nästan hälften av landets kvinnor utsatts för våld under sin livstid.

– Det är skälet till att det behövs ett juridiskt ramverk mot våld mot kvinnor, säger hon till UN Women.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga