Inrikes #66/2017

Konfliktvarsel inom personlig assistens

I den budgetproposition som lämnas till riksdagen den 20 september föreslås att schablonersättningen för personlig assistens höjs med 1,5 procent. Kommunal varslar nu om konflikt eftersom arbetsköparna inte går med på löneökning enligt industrimärket. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det ser ut att bli en höjning av schablonersättningen för personlig assistens. Samtidigt varslar fackförbundet Kommunal nu om konflikt, eftersom Vårdföretagarna inte vill ha en lön som följer industrimärkets norm.

Kollektivavtalet för personliga assistenter inom den privata sektorn löpte ut nu i mitten på sommaren. Kommunal och Vårdföretagarna har under flera månader förhandlat om ett nytt avtal. Nyligen kom ett förslag på avtal från Vårdföretagarna, men det löper bara på sex månader. Skälet var enligt arbetsköparorgnisationen att man ville invänta höstbudgeten. Alltså invänta och se hur hög ersättningen från regeringen skulle bli till assistans.

–Det stora problemet för branschen är att regeringen de senaste åren inte har räknat upp assistansersättning i takt med de kollektivavtalade lönerna. Detta har successivt gröpt ur ekonomin i hela branschen, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Arbetsköparorganisationen menar att kvalitet och kompetensen är i fara om det inte satsas mer från regeringens håll på assistanssektorn och ger arbetarna en löneökning som motsvarar det så kallade märket. ”En besvärlig situation för hela branschen”, säger Vårdföretagarna.

I onsdags kom dock ett besked om att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om att höja ersättningen med 1,5 procent per år, de kommande tre åren, vilket skulle bli verklighet om riksdagen antar regeringens budgetförslag. Men om löneökningen följde märket skulle den ligga på 6,5 procent på tre år.

Kommunal varslar nu om konflikt – stopp för nyanställning och inhyrningar – om inte arbetsköparen kommer med ett nytt bud.

– Medlemmar i Kommunal ska ha samma löneökningar som parterna är överens om att alla ska få. Vi kan inte acceptera att arbetsgivarna vill sidsteppa en enskild grupp på arbetsmarknaden och bara ge dem mindre hälften av märket, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga