Inrikes #64/2017

Nationella protester mot förlossningssituationen

Matilda Åhlund (i orange tröja) tillsammans med några av alla de som deltagit i ockupationen på Sollefteå sjukhus i protest mot BB-nedläggningen. På söndag hålls landsomfattande demonstrationer mot nedskärningarna i förlossningsvården. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ockupationen av BB i Sollefteå hade på torsdagen pågått i 200 dagar. Samtidigt sprider sig protesterna och på söndag hörs ett födelsevrål i minst femton svenska städer.

På söndag arrangeras det demonstrationer runt om i hela landet, mot ”BB-kaoset”, som gruppen bakom arrangemanget kallar det; mot överfulla mottagningar och underbemannade avdelningar.

Marscherna arrangeras av Födelsevrålet, en rikstäckande organisation som på sin hemsida beskriver sig som ”Sveriges första brukarorganisation för födande innan, under och efter förlossning”. Mycket av arbetet de utför handlar om att påverka beslutsfattare och uppmärksamma människor om verkligheten i Förlossningssverige, en verklighet man menar totalt urartat.

Samtidigt fyllde ockupationen av BB i Sollefteå 200 dagar i veckan, och på aktionens Facebooksida kan man fortfarande nästan varje dag läsa om de människor som reser från hela Sverige till Sollefteå för att delta i och stötta ockupationen.

Härom dagen var det fyra unga kvinnor från Malmö som kommit för att nattvakta den igenbommade kliniken tre nätter i rad. 1 845 personer har än så länge deltagit i ockupationen och av dem är mer än hälften ditresta. Och det är bara de man lyckats registrera.

”Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset”, som söndagens marsch heter, arrangeras i 15 olika städer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984