Utrikes #63/2017

Smugglare tvingade migranter överbord

På en strand i provinsen Shabwa i Jemen fann IOM:s anställda i förra veckan en grav med 29 migranter, de flesta runt 16 år gamla. Karta: Wikimedia Commons/Arbetaren

Över 300 människor har tvingats överbord utanför Jemen och minst 70 personer saknas uppger FN:s migrationsorganisation, IOM.

Enligt IOM tvingade smugglare upp till 180 personer överbord i torsdags, knappt ett dygn efter att 120 migranter från Somalia och Etiopien på väg till Gulfländerna mött samma öde utanför provinsen Shabwa.

– Överlevande har berättat för våra kollegor på stranden att smugglarna knuffar dem i havet när de ser myndighetsliknande personer nära kusten. Sedan återvänder smugglarna till Somalia för att hämta nya migranter och ta dem till Jemen längs samma rutt. Det här är upprörande och inhumant. Allt för många unga människor betalar smugglarna och vaggas in i falska förhoppningar om en bättre framtid, säger Laurent de Boeck, IOM:s chef i Jemen.

Överlevande har berättat för våra kollegor på stranden att smugglarna knuffar dem i havet när de ser myndighetsliknande personer nära kusten.
Laurent de Boeck, IOM:s chef i Jemen

På en strand i provinsen Shabwa i Jemen fann IOM:s anställda i förra veckan en grav med 29 migranter, de flesta runt 16 år gamla.

– FN:s generalsekreterare är förkrossad över att denna tragedi fortgår. Han understryker behovet av lagliga vägar för att erbjuda alternativ till dessa farliga sjöresor för de människor som är i behov av internationellt skydd, säger FN:s talesperson Stéphane Dujarric.

Överlevande har berättat för IOM om hur de behandlas brutalt av smugglarna. I vissa fall har människor suttit med bundna händer så att de inte haft möjlighet att röra sig eller simma om något skulle inträffa. De har inte tillåtits att röra sig och utsatts för misshandel och i vissa fall har människor dödats.

Enligt IOM tvingades även 160 migranter från Etiopien överbord utanför Jemens kust den 8 augusti.

Bara i år har omkring 55 000 människor tagit sig från Afrikas horn till Jemen i hopp om att finna bättre möjligheter i Gulfländerna uppger IOM. Över hälften är minderåriga och kommer från Somalia och Etiopien. En tredjedel uppges vara kvinnor.

FN:s migrationsorganisation uppger att resan är särskilt farlig under den nuvarande blåsiga säsongen i Indiska oceanen.

Enligt organisationen riskerar tusentals människor sina liv varje år när de gör den livsfarliga resan via det krigshärjade Jemen på väg till Gulfländerna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga