Inrikes #63/2017

Sjuksköterskelös vårdavdelning stänger

När de sjuksköterskelösa vårdavdelningarna skulle öppna på Danderyds sjukhus kring midsommar i år kom det skarp kritik från bland annat Vårdförbundet. Nu stänger en av avdelningarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekordfå vårdplatser har på många håll blivit en realitet somrarna igenom. Några sjukhus har försökt ta saken i egna händer och lösa krisen genom att öppna tillfälliga avdelningar, utan sjuksköterskor. Det här har gjorts bland annat på Danderyds sjukhus, som nu stänger igen en av dem.

Inför sommaren öppnade Danderyds sjukhus strax norr om Stockholm två extra avdelningar för att avlasta trycket på vården. Dock har de bara bemannats av undersköterskor och underläkare, det vill säga helt utan sjuksköterskor knutna till avdelningen. På fredag stänger den ena av dem och nu ska resultatet utvärderas.

Även om det finns belagda risker med den här typen av lösningar såg man inte att man hade så många alternativ på Danderyds sjukhus. I huvudsak handlar problemet om att det varit svårt att rekrytera sjuksköterskor.

I tidningen Vårdfokus medger vårdchefen för medicinavdelningarna på Danderyds sjukhus Andreas Kling dock att det problemet hade varit något enklare åtgärda om sjukhuset hade mött de krav och villkor som sjuksköterskorna kräver.

–  Ja, det är troligt att det skulle vara enklare att rekrytera om vi hade möjlighet att möta alla krav, men det är inte säkert att det skulle lösa de utmaningar som finns, till exempel dygnetruntvård i slutenvården, säger Andreas Kling till tidningen.

Avdelningarna har främst bedrivit kvälls- och nattvård. Men nu läggs alltså den ena av ned efter att ha tjänat en sommar. Dessutom vill man från sjukhusledningens håll utvärdera hur det gick att lösa de pressade månaderna på det här sättet. Till tidningen Kommunalarbetaren säger undersköterskan Vara Divani att det känns trist med nedläggningen och att hon trots allt tyckte att det gick ganska bra.

– Det har varit bra stämning och vi har haft fullt hela tiden, säger Vafa Divani, som nu återgår till sin tjänst på sjukhusets bemanningscenter.

– Vi får se efter utvärderingen. Om det skulle starta på nytt vill jag gärna jobba där, säger hon till Kommunalarbetaren.

Vi får se efter utvärderingen. Om det skulle starta på nytt vill jag gärna jobba där.
Vara Divani, undersköterska

Att just den avdelningen under sommaren lindrat vårdsplatskrisen instämmer Vårdförbundet i. Däremot verkar personalen inte fullt lika positiva till hur det gått på den andra avdelningen. Det vill säga strokeavdelningen, som nu blivit uppdelad och som kommer vara kvar en tid, efter vad det verkar.

– Varken sjuksköterskor eller läkare var lika positiva där. Sjuksköterskorna från delen för akut sjuka strokepatienter har fått gå in dit till avdelningen för utskrivningsklara patienter och sätta nålar och ge akuta läkemedel. Det gällde patienter som var tänkta att bli bättre, men blev sämre, säger Dorieth Sone Zidaric, förtroendevald i Vårdförbundet, till Vårdfokus.

När avdelningarna skulle öppna kring midsommar i år kom det skarp kritik från bland annat Vårdförbundet.

– Bättre att hålla stängt än att ha en avdelning utan sjuksköterskor, sade då ordföranden Sineva Ribeiro.

I ryggen hade hon en rapport från Karolinska institutet som pekar på hur sjuksköterskebristen bland annat leder till större vårdskador, fler trycksår och högre mortalitet.

Det finns fler forskare som kan visa på samma resultat. Linda Aiken, en amerikansk forskare som tittat på fem olika länder i Europa där man testat att ta in undersköterskor i stället för sjuksköterskor, menar att dödsrisken hos patienter ökar kraftigt.

Den risken är sjukhusen väl medvetna om, men enligt Danderyds sjukhus har det inte rapporterats fler avvikelser den här sommaren från de nyöppnade avdelningarna. Däremot har de sammanlagt tjugo vårdplatser som öppnades i och med den här satsningen varit helt fullbelagda sommaren igenom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga