Utrikes #63/2017

”Måste gå samman och hindra den här rörelsen”

Manifestation i Salt Lake City, Utah, efter attentatet i Charlottesville. Foto: Rick Bowmer/TT

Efter mordet på den 32-åriga kvinnan i Charlottesville har det arrangerats ett stort antal solidaritetsmanifestationer och demonstrationer över hela världen. Samtidigt framträder konturerna av den högerradikala och rasistiska mobiliseringen allt tydligare.

Det var i lördags, den 12 augusti, som terrorattentatet i Charlottesville i Virginia i USA ägde rum, efter ett dygn av protester.

Antifascisten Heather Heyer dödades och 19 personer skadades när nazistsympatisören James Alex Fields Jr. rammade en bil tvärs genom en stor skara motdemonstranter som samlats för att protestera mot ”Unite the right”, en nationell samling som den amerikanska extremhögern planerat i månader. Tänkt att vara en bred samling högergrupper från början gick det dock till att bli mer en samling för nyfascistiska och öppet nazistiska grupper.

Motiven bakom attacken är ganska klara. Förutom att terroristen James Alex Fields Jr. på sin Facebooksida postat bilder med klara nazistiska förtecken och motiv ses han bland annat på lördagen stå tillsammans med vit makt-organisationen Vanguard America, iklädd gruppens outfit. Vit piketröja och hållande en av deras sköldar.

Men han är också tydligt Trumpanhängare, liksom flera andra nyckelgrupper bakom demonstrationen. På lördagen gick den före detta Ku Klux Klan-ledaren Dragon David Duke ut och sa att marschen skulle ”uppfylla Donald Trumps löften”. Någonting som kan ses i ljuset av Donald Trumps valkampanj, då han ofta repostande alt-right-skämt och -kommentarer.

Attentatsmannen James Alex Fields Jr. tidigare under lördagen, innan han rammade motdemonstranterna med en bil.
Attentatsmannen James Alex Fields Jr. tidigare under lördagen, innan han rammade motdemonstranterna med en bil. Foto: Eze Amos/TT

I huvudsak organiserades protesterna i Charlottesville  av en ”white advocate”-organisation – som de beskriver sig själva – samt den högerextreme bloggaren och lokalpatrioten Jason Kessler. Protesterna, som samlade tusentals nazister och rasister, marknadsfördes bland annat som en manifestation mot att statyn över sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle avlägsnas från staden. Den står i vad som tidigare kallades Robert E. Lee Park, en park som så sent som i juni i år döptes om till Emancipation Park. Detta provocerade många ur den nationalistiska och nazistiska rörelsen.

Bara förra månaden var Charlottesville platsen för en Ku Klux Klan-demonstration i samma syfte, och de som deltog i lördagens protester var till viss del samma människor. Människor som på olika vis främjar eller deltar i rasistisk terrorism, inklusive nynazister, vit-maktanhängare, Ku Klux Klan, the National Socialist Movement, the Traditionalist Worker Party, the neo-Confederate League of the South, Identity Evropa och olika mer eller mindre kända personer från den så kallade alt-rightrörelsen.

På fredagen hölls också en annan, relaterad demonstration, som till skillnad från Unite the right-demonstrationen inte hade tillstånd. Hundratals vita män och kvinnor marscherade med facklor genom universitetsområdet och skrek saker som ”Blod och jord” (känd slogan från Nazityskland), ”Ni kan inte ersätta oss!” och “Judar kan inte ersätta oss!”.  Tåget mötte dock på en hel del motstånd, framför allt från en grupp studenter från universitetet.

Demonstrationen på lördagen fick i slutändan inte heller den något tillstånd. Efter att nationalister och nazister öppet visat att de hade med sig allt ifrån skjutvapen, sköldar och flaggstänger som vapen, bestämde sig polisen för att avslå tillståndsansökan. Polisen rapporteras från flera håll, bland annat från CNN, ha varit väldigt inaktiva i sammandrabbningarna. Någonting som många påpekat står i stark kontrast till hur den militariserade polisen brukar reagera under till exemepel NoDAPL-protester eller demonstrationer arrangerade av Black lives matters.

Vi vill inte att de här människorna ska ha intrycket av att vi kommer komma obeväpnade.
Programledaren Mike Peinovich i podcasten The Right Stuff om antifascister innan demonstrationen

Att radikalhögern skulle komma beväpnade hade de själva varnat för redan tidigare samma vecka. I podcasten The Right Stuff diskuterades hur man skulle hantera Antifa, varpå programledaren Mike Peinovich sade:

– Vi vill inte att de här människorna ska ha intrycket av att vi kommer komma obeväpnade.

Samme man, som också kallas Mike Enoch, var en av de som talade på demonstrationen. Tillsammans med personer som bland annat alt right-ideologen och den nu vitt kände Richard Spencer, ledaren för the Traditionalist Workers party Matthew Heimback samt Jason Kessler från Unity and Security for America – en organisation, grundad av Kessler själv, som enligt deras hemsida säger sig syfta till att försvara ”det västerländska samhället”.

Kessler, född och uppvuxen i Charlottesville, står bakom flera högerradikala sammankomsterna och demonstrationerna på senare tid. Han var också en av de centrala organisatörerna av protesterna i helgen. Dagen efter terrordådet och protesterna återvände han till staden för att tillsammans med Richard Spencer hålla en presskonferens. På den sa han bland annat att sammandrabbningarna berodde på hatet mot vita. Han blev dock sedermera utjagad av motdemonstranter som påminde honom om konsekvenserna, om Heyers död och om hennes namn. ”Mördare”, ”skam” och ”kriminell” fick han ropat efter sig.

Forskaren och journalisten Spencer Sunshine, som tittat närmare på vit makt-rörelsen i USA, säger i ett uttalande att de är flera som under en längre tid varnat för det våldskapital som extremhögern i USA besitter.

– Denna rörelse har alltid varit involverad i en otroligt hög nivå av våld. Rörelsen har nyligen skapat nya allianser och har därför nu visat sina muskler. Vi har varnat för folk att det som hände i Charlottesville är det oundvikliga resultatet av den här rörelsens politik. Nu måste människor lägga sina taktiska skillnader åt sidan och gå samman för att hindra den här rörelsen. Vit makt är mord, säger han till tidningen Colorlines.

Nu måste människor lägga sina taktiska skillnader åt sidan och gå samman för att hindra den här rörelsen.
Spencer Sunshine, forskare och journalist

Efter mordet på den 32-åriga kvinnan i Charlottesville har det arrangerats ett stort antal solidaritetsmanifestationer och demonstrationer över hela världen. Till stöd för antifascister och för den mördade anti-rasisten har tusentals tagit till gatorna i flertalet delstater i USA samt i länder som Grekland, Storbritannien, Sverige med flera.

Men det var långt ifrån bara organiserade antifascister som deltog i motdemonstrationerna i Charlottesville. En stor del av motdemonstranterna bestod av invånare i staden, aktiva i kyrkan och olika lokala initiativ. Bland motdemonstranterna, och bland de skadade, fanns medlemmar i Democratic Socialists of America, Black lives matters, the Industrial Workers of the World, the International Socialist Organization, och andra radikala grupper som gått ihop för att slåss mot rasismen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga