Inrikes #62/2017

”Folk som betalat i 30 år ska sedan betala igen”

Bostäderna i Vita Björn skulle, utöver nödvändiga stambyten och underhåll, få nya kök, badrum och allmänna ytor – något som framför allt kostar för den som hyr, i form av kraftigt höjda hyror. Skärmavbild och montage: Arbetaren

Efter att ha stått upp mot vad som kallats "lyxrenoveringar” har de organiserade hyresgästerna i stadsdelen Majorna i Göteborg lyckats få ned de tänkta hyreshöjningarna. Flera medier benämner det som en seger för hyresgästerna – men Fredrik Nord, som varit med från början, tycker ändå att hyreshöjningarna är fullkomligt orimliga.

Det var redan i början av 2015 som grannarna i området Vita Björn i Göteborgsstadsdelen Majorna fick reda på att deras lägenheter skulle renoveras. Och inte bara det – de skulle dessutom, vilket förekommit på flera andra håll på senare år, ”standardhöjas”. Bostäderna skulle, utöver nödvändiga stambyten och underhåll, få nya kök, badrum och allmänna ytor, något som framför allt kostar för den som hyr, i form av kraftigt höjda hyror.

Men grannarna gjorde motstånd. En samverkansgrupp sattes samman. Tillsammans krävde de boende alternativa nivåer på renoveringarna, med ett nollalternativ.

Nu, mitt i sommaren, fick kvarteret med dess omkring 450 hushåll besked om hur förhandlingen om de nya hyrorna gått. Från att ha handlat om hyreshöjningar på mellan 25 och 60 procent blir höjningarna nu lägre. I alla fall kommer hyresrättsinnehavarna ha rätt att välja mellan några olika nivåer på renoveringarna. Dock inget nollalternativ.

Den lägsta nivån innebär en hyreshöjning med 7,4 procent. Önskar man i stället den högsta nivån på sin renovering får man i genomsnitt 34 procents högre hyra. Det blir mellan 600 och 2800 kronor mer i månaden per hushåll.

Men nivåerna beror inte bara på vilken renoveringsgrad varje hushåll väljer. De påverkas också av vilken standard huset har sedan innan. Är huset alltså dåligt skött av nuvarande eller tidigare hyresvärdar kan det ändå komma att höja hyran något för hyresgästen som bor där nu.

En av de boende, Malin Borin, säger till tidningen Hem & Hyra att hon och hennes familj befarar en hyreshöjning av högre grad, trots att de tänker välja lägsta möjliga renoveringsnivå.

– Det var väldigt vaga svar. Och när det gäller tillvalen i gemensamma utrymmen är man helt blind. Det hade verkligen underlättat för folk som är oroliga att få veta hur mycket det handlar om. Beskeden är svåra att tolka, säger hon till tidningen.

Det var väldigt vaga svar. Och när det gäller tillvalen i gemensamma utrymmen är man helt blind.
Hyresgästen Malin Borin till tidningen Hem & Hyra

Fredrik Nord, som också är boende i området och som varit med i kampen sedan starten, tänker inte kalla de senaste veckornas besked för en seger.

– Jag förstår inte hur media kan framställa det som en seger. Det är en höjning för något hyresvärdarna inte har rätt att ta ut en höjning för över huvud taget. Folk har betalat underhåll via sin hyra i 30 år och sedan ska de nu betala igen. Det är orimligt. Vi ska inte behöva betala ett enda öre till, säger Fredrik Nord till Arbetaren.

Fredrik Nord, hyresgäst.
Fredrik Nord, hyresgäst. Foto: Privat

Fredrik Nord har likt många andra haft uppe sitt ärende tillsammans med sina grannar i Hyresnämnden. Han upplever att systemet för hyresfastställningen är riggat.

– Det finns oerhört många beräkningsmodeller som kan avgöra vad som är skälig eller rimlig hyra. Och det är utan tvekan så att man väljer att gå på det beräkningssystem som är mest gynnsamt för fastighetsägaren, säger Fredrik Nord, och fortsätter:

– När till exempel bruksvärdesprincipen passade vår hyresvärd, Wallenstam, då hänvisade man till den och nämnden höll med. Men när den inte passade då sa de att den var förlegad.

Fredrik Nord menar också att hela hyresrättssystemet är hotat på bostadsmarknaden, där han ser det faktum att det numera inte sällan är dyrare att bo i en hyresrätt än en bostadsrätt som talande.

– Men bostadsrätt kan du bara få om du redan har pengar. Då kan du bo billigt, säger han till Arbetaren.

För honom är bostadsfrågan den viktigaste att prata om inför nästa val.

– Vi säger upp alla möjligheter om vi inte stoppar det här. Sedan kommer hemmet bara vara en handelsvara. Vi kan inte låta marknaden styra bostäderna. Och inte heller vård och inte heller skola. Men det blir extra tydligt när det kommer till bostaden, säger han.

Om de här ombyggnationerna, med de här stora hyreshöjningarna, genomförs utan att stoppas, så kommer man öka den takt i vilken allmänna skattemedel strömmar ut på börsen.
Fredrik Nord, hyresgäst

Han framhåller också att landets miljonprogramsområden snart ska byta ut sina stammar, vilket resulterar i att i synnerhet lägenheter i utkanterna, som till exempel Angered, kan få 40-procentiga hyreshöjningar. Detta, menar han, tvingar många redan utsatta grupper att söka försörjningsstöd för att ens ha råd med sin hyra.

– Om de här ombyggnationerna, med de här stora hyreshöjningarna, genomförs utan att stoppas, så kommer man öka den takt i vilken allmänna skattemedel strömmar ut på börsen. Det innebär att kommunen få så jävla ont om pengar att de måste sälja allt de äger. Utan att fatta att allt de säljer bara en ny kanal för att skicka pengar rätt ut på börsen, säger Fredrik Nord.

Även Malin Borin är orolig för att det bara kommer bli värre. Till GöteborgDirekt berättar hon att hon inte tror hyresnivån kommer att stanna efter renoveringen i Vita Björn. Som utvecklingen ser ut finns det en risk att det på sikt blir ännu dyrare att bo, menar hon.

– Vi oroar oss generellt för att hyran ska fortsätta att höjas beroende av utvecklingen för prissättning av hyresrätter generellt. Vi har båda (i familjen) deltidsjobb och jobbar extra i eget företag. Så länge barnen bor hemma vill vi helst inte behöva flytta, säger Borin till GöteborgDirekt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga