Festival med lovande stadsvandringar

Kultur
En av vandringarna under Stockholms kulturfestival följer i spåren av husockupanter och de aktivister som bland annat drev bokhandeln Svarta Månen och gav ut tidningen Brand.
Skärmdump: Arbetaren

”Vi hade inte en chans – vi tog den” heter en av de stadsvandringar som ges vid tre tillfällen i samband med Stockholms kulturfestival nästa vecka och som handlar om husockupationer i Stockholm under andra halvan av 1980-talet.

Vandringen följer i spåren av husockupanter och de aktivister som bland annat drev bokhandeln Svarta Månen och gav ut tidningen Brand.

Några andra exempel på stadsvandringar som ges är ”Ojämställda döden” som äger rum på Skogskyrkogården och tar upp kvinnokamp, klass och sexuell identitet under 1900-talet och ”Invandraren och söderkisen” som utifrån Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad fokuserar på 150 års språkutveckling genom nyanlända.

Vidare kan man i Rågsved ta del av samtida graffiti, i Vitabergsparken höra om skyddsrum från kalla krigets dagar och i ”Kvinnliga rum i Södra Ängby” om spädbarnshem och sommarhem för kvinnliga kontorister.

Stockholms kulturfestival 2017 äger rum den 15–20 augusti. Själva festivalen är fullspäckad med aktiviteter och är gratis, men till stadsvandringarna löses biljett.