Kultur #61/2017

”Tillsammans klarar vi vad fan som helst”

”Vissa som inte deltagit i det kommersiella Pride på länge sade när de kom till våra alternativa events att de kunde närvara på andra villkor. Flera sa att det var deras bästa Pride på flera år”, säger Ana Reka från Revolutionär Pride Stockholm. Bild: Revolutionär Pride Stockholm. Montage: Arbetaren

Revolutionär Pride, som vi rapporterade om i Arbetaren förra veckan, ser den gångna veckan som en stor framgång – trots störningsmoment som Nordisk ungdoms attack på Prideparaden i Stockholm.

Queers against fascism och Revolutionär Pride, som vi skrev om i Arbetaren förra veckan, kommer inte sluta nu. Tvärtom finns det efter en lyckad vecka, med fler besökare än väntat, extra mycket energi kvar, menar de.

– Vi är nästan lite överväldigade av all respons vi fått. Vissa som inte deltagit i det kommersiella Pride på länge sade när de kom till våra alternativa events att de kunde närvara på andra villkor. Flera sa att det var deras bästa Pride på flera år, säger Josefin, som egentligen heter något annat, från Revolutionär Pride Stockholm, och fortsätter:

– Vi fick nog lite nytt hopp för att bygga ett större antikapitalistiskt sammanhang.

Indra Linderoth från Queers against fascism, som är en del av nätverket Revolutionär Pride och som anordnade det antifascistiska blocket i Prideparaden, säger att hon tyckte att paraden var någonting i särklass.

”Vi fick nog lite nytt hopp för att bygga ett större antikapitalistiskt sammanhang”, säger Ana Reka från Revolutionär Pride Stockholm.
”Vi fick nog lite nytt hopp för att bygga ett större antikapitalistiskt sammanhang”, säger Ana Reka från Revolutionär Pride Stockholm. Foto: Elin Allvin

– Det var otroligt stor uppslutning och jag känner mig helt fylld av kraft, kärlek och kamp. Tillsammans klarar vi vad fan som helst, säger hon till Arbetaren.

Den nazistiska organisationen Nordisk ungdom försökte med en banderoll med texten ”Rädda barnen” attackera Prideparaden under lördagen, något som upprörde många. Dock blev de snart omhändertagna av polisen. Josefin från Revolutionär Pride känner sig inte speciellt orolig för just dem.

– Nordisk ungdom är ganska svaga som grupp. Deras försök att störa demonstrationer och marscher på senare tid har varit rätt misslyckade. Hade inte snuten, för en gångs skull, gjort sitt jobb och tagit hand om dem hade förmodligen andra personer i paraden gjort det det, säger hen till Arbetaren.

Hen framhåller dock att det fortfarande är tydligt att det behövs antifascism inom hela vänsterröreslen. Hen menar att man måste ta på allvar att bland annat personer som varit synliga inom hbtq-rörelsen blivit hotade av grupper som gärna gör handling av ord, och går till attack.

– En bomb mot en vänsterlokal eller flyktingförläggning skulle nästa gång kunna vara en RFSL-lokal. Vi måste kunna slå tillbaka mot dem i alla utrymmen, de ska inte ha en meter och kunna göra sig själva till martyrer, säger Josefin till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga