Bild #60/2017

Döden i Manila

Foto: Tobias Jarlbro Begravningsbyråer håller ett större lager av kistor sedan drogkriget inleddes.

Sommaren 2016 tillträdde Rodrigo Duterte som Filippinernas president. I sin valkampanj hade han utlovat stenhårda tag mot narkotikalangare och missbrukare och talat om att ”fylla Manilabukten med kriminellas lik”. Drygt ett år senare har uppemot 9 000 människor dödats till följd av presidentens kampanj – mestadels droganvändare och smålangare. I många fall ligger polisen bakom dödsfallen, men mer än hälften av offren tros ha dödats av så kallade vigilanter, frivilliga gaturättsskipare som agerar med presidentens ord i ryggen. Ännu skymtar ingen slutet på massarresteringarna, våldet och dödandet i Filippinerna.

Överfullt fängelse
Häktet i Quezon City är fyllt till bredden. Över en miljon missbrukare har självmant överlämnat sig till polisen på grund av rädsla för att bli dödade.

Hej då pappa
Pedro Mamatantos dotter sitter intill sin döde fars kropp. Pedro och hans kompis låg och sov när de dödades i en polisinsats.

Döda i tillslag
Kropparna tillhörande Charlie Lorenzo och Telemacus Esmilla, dödade i en polisoperation i Quezon City i huvudstadsregionen.
Efter att ha dokumenterat minst ett dussin polisskjutningar finns det mycket som ter sig anmärkningsvärt med dem. Offret har ofta fått två skott i hjärtat och ett i huvudet. Inte sällan ligger en gammal revolver bredvid den döde droglangaren och det ser ut som att den är utplacerad – eller så finns det något enstaka gram shabu – metamfetamin – i samma plastpåsar som mordutredarna använder, bredvid den döde.
I Lorenzos och Esmillas fall uppgav polisen att de hittat en 38-kalibrig revolver och tre shabupåsar.Misstänkt langare
En misstänkt langare har skjutits av polisen vid Blumentrittvägen i Stormanila.

Ett skrivet meddelande
Begravningsvaka för Ericardo Medina. Liket av honom hittades den 16 november i Pasai. Hans huvud var inslaget i plast och hans armar och ben bundna med tejp. På kroppen fanns ett skrivet meddelande att Ericardo var narkotikalangare.

Misstänkt droganvändare
En man misstänkt för att använda droger skjuten från en lastbil. På mordplatsen hittade polisen vapenhylsor i två olika kalibrar. Man behöver bara bevittna ett fåtal mordplatser för att förstå att det som regel är de fattigaste som drabbas.

Kroppens konturer i krita
Dominador S Bermuda Jr, känd som JB, dödades med sex skott utanför sin syster Marline S Bermudas hus. På nätterna åker mordutredarnas bilar och den lokala presskåren ut på tre till fem mordlarm per natt. Men den nattliga mordsiffran är mycket högre än så, och det finns kroppar som är gömda, slängda i vattendrag och soptunnor eller utspridda i utkanterna av Stormanila.

Shabu
45 kilo shabu, slang för metamfetamin som används som läkemedel, har tagits i beslag i ett polisiärt tillslag i Stormanila.

Hittad död
Kroppen av en oidentifierad man har upptäckts av polisen i huvudstadsregionen. Offret hade flera skottskador och var enligt polisen misstänkt för att sälja droger.

Edwards begravning
I Caloocan City är det begravning av Edward. Han sköts till döds tillsammans med sin kusin Billy Joe under en polisens operationer i Bagung Silan där polisen letade efter en misstänkt – sex personer blev skjutna. Edward och Billy Joe var aldrig misstänkta eller fanns ens med på någon så kallad droglista.
– Det är som om president Duterte utropat krigslagar här ute, varje natt skjuts unga pojkar till döds. Många i området är rädda för att kritisera polisen eller Duterte, säger fader Antonio, familjens präst.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga