Inrikes #58/2017

Sopbolaget Reno Norden kan tvingas till konkurs

En sopbil frÂn Reno Norden Nu försöker företaget få någon att köpa upp dem. Foto: Adam Wrafter/TT

Det kontroversiella renhållningsföretaget Reno Norden, där sopåkarna i Stockholm under juli månad strejkat vilt för bättre villkor, ger upp verksamheten. Det bär sig inte. "Luftslott byggt på lyckokalkyler”, säger en sparekonom apropå att företaget från första början vann upphandlingen.

Efter Stockholms sopåkares strejk ger Reno Norden upp. Nu hyr renhållningsbolaget in en extern rådgivare för att försöka få företaget sålt. De senaste åren har präglats av stora ekonomiska problem, varpå aktien har fallit med upp till 93 procent.

De största problemen gäller trots strejker och andra konflikter inte deras verksamhet i Sverige. Företaget går än sämre i Danmark, Finland och Norge, de övriga länder där de har verksamhet.

Det är den svenska investmentbanken Carnagie som ska hitta en köpare. Om detta inte sker kan långivarna komma att ta över bolaget. Men detta tror inte Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet, kommer att ske.

Han menar att långivarna inte är så sugna på att ta över bolaget. Enligt honom är det därför mest sannolikt att delar av företagets försätts i konkurs och att andra delar säljs.

– Det är lite det sista halmstrået man söker här, säger Joakim Bornold, som följt Reno Norden under en längre tid, till nyhetsbyrån TT.

Lönsamheten var inte alls vad man målade upp och bolaget är väldigt högt belånat.
Joakim Bornold, sparekonom

Enligt Joakim Bornold är det mest troligt att man säljer de danska, norska och finska delarna av företaget. Eftersom det är de som går sämst. På Oslobörsen har aktien sjunkit med 97 procent och är i dag bara värd sex kronor.

– Det finns inget värde kvar i bolaget, aktieägarna kan inte förvänta sig att få ut någonting.

Flera danska kommuner förbereder sig nu för konkurs, någonting Joakim Bornold tycker att svenska kommuner också borde göra. I en intervju för några veckor sedan kallade han upphandlingen som gav Reno Norden ansvaret för sophanteringen för ett ”luftslott byggt på lyckokalkyler”.

– Lönsamheten var inte alls vad man målade upp och bolaget är väldigt högt belånat, sade han då.

I händelse av konkurs har Stockholm vatten och avfall rätt att ta över både personal och utrustning. Om det sker återstår att se.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga