Kultur #57/2017

Skånsk utomhusbio på solceller femåsjublilerar

Från en visning i rondellen på Möllan i Malmö. Foto: Sunshine Socialist Cinema

Den solcellsdrivna utomhusbiografen Sunshine Socialist Cinema fyller fem år. Minst fem år till ska det bli, lovar medgrundaren Kalle Brolin. Arbetaren fick en pratstund med honom.

Redan vid starten 2012 uppmärksammade Arbetaren utomhusbion Sunshine Socialist Cinema som sedan dess introducerat filmade konstverk, haft Sverige-premiärer på prisbelönta festivalfilmer och lånat filmer från Moderna museets samlingar, allt i den nordvästskånska byn Höja.

Gruppen har också turnerat både i Sverige och i Danmark med en buss utrustad med solceller på taket. Från början var filmvisningen en studiecirkel vid ABF studieförbund bestående av konstnärsparet Kristina Müntzing och Kalle Brolin och två vänner som snart expanderade när idén om att expandera till större publik föddes.

– Det vi framför allt ville komma åt var samtal med publiken efter filmvisningen och se deras reaktioner på ämnena som berördes, något vi lyckats bra med, säger Kalle Brolin till Arbetaren.

I år är temat för filmerna ”att konfronteras med det radikalt annorlunda” och behandlar allt från Syrien och flykt till robotars relation till omvärlden. Soft Materials av Daria Martin är en film om mötet mellan två dansare och två robotar som är programmerade att lära sig om världen genom beröring.

– Det som är speciellt med den filmen är artificiell intelligens som bygger på identitetsskapande genom beröring. Samtidigt hur en programmerad robotröst skär sig mot verkligheten och skapar en känsla av främmandegörande, säger Kalle Brolin.

Utöver den filmen visas bland annat Shooting Images av Rabih Mroué som visar Youtube-filmer från Syrien där filmare med mobiltelefon zoomar in på krypskyttar och Space Refugee av Halil Altindere, som är en dokumentär om Syriens första och enda astronaut som föreslår flyktingförläggningar på mars. Temat är alltid aktuellt, men kanske extra mycket nu när Sverige står inför många möten med främlingar, tror Kalle Brolin.

– På den skånska landsbygden behöver även vi bakom SSC börja prata om Sverigedemokraterna och rädslan för främlingar då vi antagligen står för en ännu större flyktingtillströmning i framtiden. Inte minst om vi tar miljön i beaktning då människor tvingas fly när öknen breder ut sig.

Målet nu är att fortsätta med biografutbildningen vi startat för att underlätta för fler att starta en egen biograf.
Kalle Brolin, initiativtagare till Sunshine Socialist Cinema

Solceller var en självklar del i konceptet miljö och socialism. Inspirationen kommer från idén om den praktiska omställningen till virtuell el som fungerar som på samma sätt som internet, och från det konstnärliga synsättet att omfördela överskott och ta energi från dagen till natten.

Gruppen hoppas att fler ska inspireras och att alla hushåll i framtiden ska bli självförsörjande av el. Erfarenheter och idéer har spridits på filmfestivaler och målet är att inspirera fler att starta en biograf.

– Målet nu är att fortsätta med biografutbildningen vi startat för att underlätta för fler att starta en egen biograf. På grund av sjukdom har vi inte haft så mycket egen verksamhet i år, säger Kalle Brolin.

Utöver biografen har bokbibliotek blivit en del av konstprojektet och besökarna erbjuds låna böcker från parets utvalda samling. Initiativet kom efter att deras kommun stuckit under stol med att ha lagt ned den lokala bokfilialen av ekonomiska skäl.

– Urvalet är ju styrt av oss och handlar mycket om kulturpolitik. Men vi tycker att det är viktigt att låta byns invånare ta del av det.

De böcker gruppen refererar till i film och samtal kommer att finnas på plats för lån nästa filmvisning som äger rum i Höja i dag onsdag klockan 21 med gratis inträde och popcorn. Trots att SSC bjudit på sparsamt med visningar 2017 lovar Kalle Brolin att biografen finns kvar minst fem år till.

– Varje gång vi talas vid i gruppen bestämmer vi att vi ska hålla på minst fem år till! Snart är det dags att börja planera på allvar inför nästa tema och vilka konstnärer vi köper film av då.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga