Utrikes #57/2017

Psykiskt lidande bland flyktingar på grekisk ö

Foto: Thanassis Stavrakis/TT

Läkare utan gränser visar i en rapport på hur allvarlig den psykiska ohälsan bland flyktingar på den grekiska ön Lesbos är. Närmare 70 procent av de patienter som fått vård har utsatts för våld innan de anlände Grekland. Hälften av kvinnorna för sexuellt våld.

Många av flyktingarna på den grekiska ön Lesbos lider av omfattande psykisk ohälsa. Det slår organisationen Läkare utan gränser larm om.

80 procent av de patienter som Läkare utan gränser vårdar uppvisar allvarliga psykiska symptom. Vården blir också allt mer bristfällig på grund av det höga trycket på läkarna och på drastiska nedskärningar av resurser.

– Sårbara människor faller igenom. De blir inte identifierade och får inte den vård de behöver. Antalet nyanlända [per månad] nära fyrfaldigades mellan april och juni, samtidigt som medicinsk personal har allt sämre förutsättningar att identifiera de utsatta, säger Emilie Rouvroy, Läkare utan gränsers landsansvariga i Grekland.

I organisationens rapport framkommer av två tredjedelar av de patienter som vårdats för psykisk ohälsa utsatts för våld innan de anlände till Grekland, och en femtedel för tortyr. Därtill har runt hälften av de kvinnor som genomgått gynekologiska undersökningar utsatts för sexuellt våld.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984