Inrikes #56/2017

Patienter i korridoren på Helsingborgs lasarett

I och med att korridorsöverläggningar är svåra att övervaka uppges bestämmelserna överträdas gång på gång av Helsingborgs lasarett –patienter placeras i korridoren där de inte lagligt kan vårdas. Foto: Björn Lindgren/TT

99 patienter har tvingats ligga i korridorerna på Helsingborgs lasarett under året. Det trots Arbetsmiljöverket riktlinjer. Nu kallar Vårdförbundet till förhandling med Region Skåne. – Vi kommer att hänga fast i detta och ta det till Arbetsdomstolen om det behövs, säger Janet Parmvi på Vårdförbundet, till Arbetaren.

99 överbeläggningar i korridorerna mellan september och maj på Helsingborgs lasarett har fått Vårdförbundet att inleda förhandlingar angående Region Skåne för brott mot arbetsmiljölagen.

Det är sjätte gången sjukhuset anmäls för arbetsmiljöbrott och ledningen har tidigare tvingats betala miljontals kronor i vite.

Janet Parmvi, Vårdförbundet.
Janet Parmvi, Vårdförbundet. Foto: Vårdförbundet

– Trots det fortsätter problemen år efter år och visar på hur lite ledningen bryr sig. De underlåter att rätta sig efter bestämmelser och kränker skyddsombuden, säger Janet Parmvi, förbundsombudsman för Vårdförbundet, till Arbetaren.

I och med att korridorsöverläggningar är svåra att övervaka uppges bestämmelserna överträdas gång på gång och patienter placeras i korridoren där de inte lagligt kan vårdas.

– Vi kommer att hänga fast i detta och ta det till arbetsdomstolen om det behövs, säger Janet Parmvi.

Björn Zackrisson är förvaltningschef för Skånevård Sund inom Region Skåne. Han säger att han inte kan kommentera tvisten medan den pågår och innan beslut tagits. Sjukhuset har uppmärksammat problemen som både patienter och vårdpersonal exponeras för, säger han.

– Det har varit en dålig miljö för både patienter och personal då vi haft ont om vårdplatser och svårighet att rekrytera personal, men vi har vidtagit ett flertal åtgärder, säger han till Arbetaren.

Han framhåller att Helsingborgs lasarett bland annat öppnat en utskrivningsavdelning dagtid måndag till fredag och öppnat en akut kortvårdsavdelning med 16 vårdplatser söndag till onsdag, infört ett tak om tio patienter för övernattning på akutmottagningen, tillsatt läkartriage där patientens tillstånd bedöms direkt av läkare i stället för sjuksköterskor som mellanhänder, skärpt rutinerna kring utskriftsplanering genom samordning av dokument och vårdplaner för att korta vårdtiderna.

Björn Zackrisson, förvaltningschef, Skånevård Sund, Region Skåne.
Björn Zackrisson, förvaltningschef, Skånevård Sund, Region Skåne. Foto: Region Skåne

– Det är åtgärder som införts för att säkra patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön. Detta är åtgärder vi önskar utveckla och få in kontinuerligt i verksamheten, säger Björn Zakrisson.

Janet Parmvi menar att grundproblematiken är den låga värderingen av det arbete som utförs på sjukhusen.

– Inom vården har akademiker sämre villkor än arbetare i männens motsvarande branscher, det gäller alla våra medlemsavdelningar som ju är akademiska och kvinnodominerade. Kvinnors arbete på arbetsmarknaden värderas lågt i vårt samhälle.

Hon säger att bättre villkor behöver införas i hela branschen för att komma till rätta med det.

– Genom lagstiftning försöker vi komma åt de värderingar som finns i samhället. En liten ljusning är ju att vi förra året lyckades få till en arbetsförkortning för rotationsskift som är standard i motsvarande manliga branscher, det tog i och för sig 30 år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga