Inrikes #56/2017

Inget skyddsstopp på Citybanan

Station Stockholm Odenplan på nya Citybanan. Det råder fortfarande många frågetecken runt städningen av stationerna, men det blir i dagsläget inget skyddsstopp. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Seko avblåser planerna på skyddsstopp på Citybanan i Stockholm. Det har visat sig att utrymningsnycklarna i själva verket fungerar för städpersonalen, men att personalen inte fått information om vart nycklarna leder, eller utbildning om utrymningsvägar.

Det planerade skyddsstoppet på Citybanan i Stockholm som Arbetaren skrev om i onsdags blir inte av.

Det var fackförbundet Seko som gick ut med skyddsstoppsplanerna efter att flera städare på Citybanans perronger uppgett att de inte visste hur de skulle ta sig ut eller låsa upp dörrarna i händelser av fara. Seko framhöll detta som en stor risk, inte minst för de som arbetade natt, då stationerna var stängda och låsta.

Men på måndagskvällen träffade Sekos skyddsombud ansvariga chefer på städföretaget Solreneriet och gjorde en kontroll. Det visade sig då att nycklarna fungerade men att personalen inte blivit delgivna den kunskap som behövdes om vart nycklarna ledde, eller utbildning om utrymningsvägar.

Det råder delade meningar om vilken utbildning och utrustning personalen fått eller inte fått.
Carolin Evander, ombudsman, Seko

Efter mötet beslutades att det inte skulle bli något skyddsstopp, men samtalen fortsätter.

– Vi har sedan i måndags haft möten med Sol Reneriet och det råder delade meningar om vilken utbildning och utrustning personalen fått eller inte fått, säger Carolin Evander, ombudsman på Seko, till Arbetaren.

Det har också rått oklarheter om schemaläggning och om hur städningen ska skötas efter det att Citybanan öppnats, någonting Evander påpekar för Arbetaren.

– Vi är kritiska till hur Solreneriet hanterat öppningen av de nya stationera. Bland annat har de inte informerat oss om att städas på stationerna även nattetid. När stationerna öppnades fick vi bara schema för dagtid, inga scheman för nattetid har förhandlats, säger hon.

I frågan om säkerheten arbetar Sekos skyddsombud vidare med att försöka hitta lösningar tillsammans med Solreneriet så att de anställda ska ha en säker arbetsmiljö och kunskaper om utrymningsvägar.

Förhandlingarna om det lagda uppsägningsvarslet vid Solreneriet fortsätter parallellt och Arbetaren kommer att följa detta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga