Inrikes #55/2017

Risk för strejk även bland sopåkare i Malmö

Arbetsledaren vid RenoNorden i Malmö ska ha fotograferat de anställdas raster och när skyddsombudet Zoltan Citos skulle lämna arbetsplatsen hamnade han i konflikt med arbetsledaren, som ska ha gripit tag i hans hals. Personerna på bilden saknar koppling till den konkreta händelsen. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Efter att ha polisanmälts för misshandel har en arbetsledare vid RenoNorden Malmö tagit semester. Nu hotar sopåkarna med strejk om han inte tas ur tjänst och arbetsvillkoren blir bättre.

En polisanmälan har upprättats mot en arbetsledare vid RenoNorden i Malmö efter ett bråk i fredags med ett skyddsombud som slutade i handgemäng mot den anställde.

Konflikten har byggts upp sedan sopåkarna i torsdags lämnade över 500 otämda tunnor efter att ha bestämt sig för att följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer och inte arbeta övertid och ta ut sin lunch som vanligt. Arbetsledaren ska ha fotograferat de anställdas raster och när skyddsombudet Zoltan Citos skulle lämna arbetsplatsen hamnade han i konflikt med arbetsledaren, som ska ha gripit tag i hans hals.

Samtliga renhållningsarbetare bestämde att de skulle lägga ned arbetet om arbetsledaren varit kvar på måndagen Något som inte skett, då han tagits ur tjänst tills utredningen är klar.

Arbetaren har pratat med RenoNorden Malmös avdelningschef som inte säger sig känna till det inträffade utan hänvisar till huvudkontoret, som inte besvarar kontaktförsöken.

Enligt Transportarbetareförbundet har personalen protesterat i flera månader mot orimlig arbetsbelastning då de måste arbeta mycket övertid. Det handlar om arbetsdagar på 12–14 timmar, eller 200 timmar på tre veckor.

Erik Riste, kommunikationsdirektör på RenoNorden, säger att övertiden beror på att ett nytt kontrakt som började gälla i april, men att företaget i dagarna tillsatt en extra bil för att lösa problemet.

Kim Jensen är skyddsombud för sophämtarna på RenoNorden. Han säger till Sydsvenskan att brister i arbetsmiljön behöver åtgärdas och att det just nu är oklart hur de ska nå lösningar på problemen.

– Mycket beror på hur de kommer att agera rörande arbetsledarens roll. Och hur de kommer att jobba med arbetsmiljön – att se till att människor inte måste jobba över. Det är vårt krav, att de ska jobba som ett företag bör göra.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga