Utredning av sabotage i Almedalen nedlagd

Tidigare i veckan skrev Arbetaren om hur SAC Syndikalisterna fått sitt tält nedrivet och vandaliserat under Almedalsveckan i Visby. I dagarna kom beskedet om att utredningen lagts ned – samma dag som anmälan upprättades.

Inrikes
Trots löften från polisen att de skulle titta på övervakningsfilmerna kom nedläggningsbeslutet nästan omedelbart efter att anmälan om sabotage av SAC:s tält upprättats.
Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Mycket tyder på att det är nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som står bakom sabotaget och förstörelsen av SAC:s material och tält. Under lördagseftermiddagen fick medlemmar i fackförbundet motta glåpord om det inträffade från NMR som indikerade att deras medlemmar var inblandade.

Fackföreningen var inte de enda som utsattes för vandalisering, hot, trakasserier och skadogörelse av NMR under veckan. Trots detta väljer polisen att lägga ned utredningen, och enligt beslutsdokumentet bara ett par timmar efter att anmälan gjordes.

Mats Bergquist, Gotlands LS.
Foto: Toivo Jokkala

Trots löften från polisen att de skulle titta på övervakningsfilmerna kom alltså nedläggningsbeslutet nästan omedelbart efter att anmälan upprättats. Mats Bergquist i Gotlands LS av SAC tycker att det är väldigt allvarligt och säger att han tänker gå till botten med det.

– Vi fick besked om att polisen skulle titta på övervakningsfilmerna på kvällen, eftersom de inte kunde göra det när arrangemanget pågick. Men då har de inte sett på någon film.

Som skäl för att anmälan lagts ned skriver polismyndigheten i Stockholm: ”Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det.”

Men Mats Bergquist ger inte upp. Han kommer att kräva att polisen utreder brottet igen. Själv har han suttit i flera timmar under dagen och försökt få tag på utredaren, men utan framgång. Utredarens telefon är avstängd. Även Arbetaren har sökt personer på polisen som kan svara på varför fallet blivit nedlagt, men inte fått svar.

 

Fotnot:

Efter att artikeln publicerades fick Mats Bergquist i Gotlands LS tag i utredaren på polisen. Han menade i sin tur det inte funnits något övervakningsmaterial från platsen natten då sabotaget skedde. Polisen hade flyttat runt övervakningskamrorna från och till under Almedalsveckan. Enligt polisen fanns därför ingen film att titta på. 

– Utredaren lät trovärdig ändå. Men det går ju inte att bevisa om det stämmer, säger Mats Bergquist till Arbetaren.