Inrikes #54/2017

Tolv skadade i olyckan vid brobygget i Ludvika

Foto: Wizworks.se/TT

En gjutform med betong kollapsade i går vid ett brobygge i Ludvika, och tolv byggnadsarbetare skadades. I dag ska Trafikverket och Arbetsmiljöverket undersöka olycksplatsen. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

Totalt var sexton personer inblandade i olyckan, som ledde till att byggställningen rasade över järnvägen i Ludvika. Av dessa skadades alltså tolv. Sex av dem ska vara allvarligt skadade, enligt uppgift dock utan livshotade skador.

Aftonbladet har talat med Łukasz, platschef för det polska betongföretaget. Han uppger att det måste ha varit något fel på byggnadsställningen som höll uppe formen som man gjuter betong i.

– Kollar man på byggnadsställningen så höll den helt enkelt inte emot betongen. Vi hade hällt i 75 procent av all betong, vilket innebär att det inte handlade om några jättestora mängder, säger Łukasz till Aftonbladet.

Kollar man på byggnadsställningen så höll den helt enkelt inte emot betongen.
Łukasz, platschef för det polska betongföretaget på bygget, till Aftonbladet

Łukasz säger till tidningen att flera byggnadsarbetare föll rakt ner i betongen när ställningen rasade.

– Alla hamnade under betongen och vi hade stora problem med att dra upp alla våra arbetare ur betongen för de sjönk ned i den och några kantbalkar höll dem uppe. Det var en galen situation.

Olycksplatsen ska undersökas av Trafikverket och Arbetsmiljöverket under dagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984