Där Arbetarens rotationspress mullrar

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn och rariteter – i dag en broschyr från 1936, riktad till annonsörer, med en säljande text om Klaraområdets tidningskvarter, åtta fotografier på tryckeriet och redaktionen samt kartbilder över vilka orter Arbetaren hade återförsäljare på.

Det känns ovanligt att läsa en säljtext med Arbetaren som avsändare. Men nedanstående broschyr är just det – här andas inte formuleringarna ledarstickens indignation över utvecklingen i världen eller den fackliga kamprapporteringens otåliga energi. Här får i stället en lågmäld självbelåtenhet ta plats: Titta vad bra och moderna vi är – och även geografiskt i samhällsrapporteringens centrum!

En lite speciell sak med brödtexten i broschyren är hur den romantiserar Arbetarens dåvarande hemvist, tidningskvarteren i Stockholms Klarastadsdel – medan dessa fortfarande fanns och var fyllda av aktivitet. Klarakvartersromantik är en företeelse som man stöter på mellan varven än i dag, men då i form av minnesbilder över vad som gick förlorat i Folkhemssveriges rivningshets.

Broschyrtexten är uppbruten med foton och kartor och löper därefter vidare.

Högerklicka på artikelsidorna nedan för att få upp dem i större format, eller klicka här för att öppna hela broschyren som pdf-fil (välj ”Rotera motsols” i din pdf-läsare så blir brödtexten lättare att läsa på skärmen).