Nazister döms till fängelse för bombdåd

Tre män med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes i dag till fängelse för flera attentat i Göteborg. Två av männen ska dessutom betala knappt 200 000 kronor till en man som skadades svårt.

Inrikes
25-åringens advokat Michael Hansson utanför rättssalen. De tre åtalade nazisterna dömdes i dag till fängelse i Göteborgs tingsrätt.
Foto: Anders Ylander/TT

I november förra året riktades ett sprängattentat mot bokkaféet Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i centrala Göteborg. Ingen person skadades vid dådet men i januari, knappt tre månader senare, briserade ytterligare en bomb utanför ett flyktingboende i Frölunda.

En person skadades då allvarligt och samma månad desarmerades en annan sprängladdning vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i en annan del av staden.

En tid senare greps och åtalades tre män med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för dåden.

I dag dömdes de tre männen, 23, 50 och 20 år gamla, av Göteborgs tingsrätt. 23-åringen har enligt tingsrätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och döms till fängelse i åtta år och sex månader. 50-åringen döms som medhjälpare vid attentatet i Frölunda, och för att ha försökt utlösa sprängladdningen vid Lilleby camping, till fängelse i fem år. Den tredje mannen, 20 år gammal, döms som medhjälpare vid campingen till fängelse i ett år och sex månader.

Tingsrätten var oenig i sin dom. Rättens ordförande ansåg, till skillnad från majoriteten, att 23-åringen och 50-åringen ska frikännas från allmänfarlig ödeläggelse vid flyktingboendet i Frölunda, eftersom han inte ansåg dem överbevisade om att ha deltagit där.