Inrikes #52/2017

Försäkringskassan får kritik i ny granskning

Av de försäkringskassebedömningar som görs efter 90 dagar anses endast en tredjedel hålla tillräcklig kvalitet i den nya IFS-granskningen. Foto: Christine Olsson/TT

Inspektionen för socialförsäkringen, IFS, har granskat kvaliteten på Försäkringskassans bedömningar av människor som varit sjukskrivna i 90 och 180 dagar. Brist i ansvar och rättssäkerhet, är kontentan av granskningen.

Sjukskrivningsprocessen fungerar inte som det var tänkt, enligt den nya IFS-granskningen. Det är bedömningarna som görs efter 90 dagar och efter 180 dagar som inte håller i kvalitet, skriver Inspektionen för socialförsäkringen i ett pressmeddelande. Vad som behövs är ett mer grundläggande och kontinuerligt arbete i varje enskilt fall specifikt om det ska fungera, uppger IFS.

Av bedömningarna som görs efter 90 dagar anses endast en tredjedel hålla tillräcklig kvalitet. Bedömningarna som görs efter 180 dagar ligger lite bättre till, där bedöms två tredjedelar vara av tillräcklig kvalitet.

Försäkringskassan är beroende av andra aktörer vid genomförandet av rehabiliteringsåtgärder. Främst gäller det att den enskilda och arbetsgivaren gör vad de kan för att anpassa arbetet eller hitta andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen.
Markus Larsson, projektledare för granskningen

Det handlar till stor del om det samordningsansvar som Försäkringskassan har för aktuell rehabilitering och möjligheter för den sjukskrivna att återgå i arbete. Det är i den kartläggningen det brister, menar Inspektionen för socialförsäkringen.

– Försäkringskassan är beroende av andra aktörer vid genomförandet av rehabiliteringsåtgärder. Främst gäller det att den enskilda och arbetsgivaren gör vad de kan för att anpassa arbetet eller hitta andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Här har den sjukskrivna, arbetsgivaren och Försäkringskassan ett gemensamt ansvar, säger Markus Larsson, projektledare för granskningen.

Till Arbetaren meddelar Försäkringskassan att de tagit del av rapporten men inte vill kommentera förrän de svarar regeringen. Det beskedet väntas komma senast den 7 september.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984