Inrikes #52/2017

Ambulanssjuksköterskor får kortare arbetspass

Den överenskomna arbetstidsförkortningen för ambulanssjuksköterskor införs i takt med att nya upphandlade avtal börjar gälla. Foto: Christine Olsson/TT

Vårdförbundet och arbetsköparorganisationen Almegas medlemsförbund Vårdföretagarna tecknade i förra veckan ett nytt avtal som ska ge ambulanspersonal i privat sektor kortare arbetspass. Vårdförbundet är belåtna.

Den nya överenskommelsen innebär i korthet att arbetstiden vid rotationstjänstgöring förkortas med mellan två och fyra timmar per vecka.

På Vårdförbundet är man nöjda. Ordförande Sineva Ribeiro säger i ett pressmeddelande att det är glädjande att se hur arbetstidsförkortningen nu ligger nivå med den man lyckats få igenom i landstingsdriven ambulanssjukvård. Vidare säger hon att man kommit fram till en normerade maxgräns för hur många timmar som är rimligt att arbeta under ett dygn, något hon anser att resten av den privata vårdsektorn borde ta efter.

– Det här kommer att vara avgörande för att få en modern ambulanssjukvård som är både patientsäker, trafiksäker och ger hälsosamma arbetstider för medarbetarna, säger Sineva Ribeiro i pressmeddelandet.

Arbetstidsförkortningen införs dock i takt med att nya upphandlade avtal börjar gälla. Det beror hur de specifika avtalen ser ut hos olika ambulansstationer i landet, där vissa måste vänta längre än andra.

Nackdelarna med avtalet är väl att det kommer implementeras i den takt som de gällande kontrakten löper ut.
Annelie Söderberg, förhandlingschef, Vårdförbundet

Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet säger till Arbetaren att det är möjligt att snabba på arbetstidsförkortningen om man kommer överens om det lokalt.

– Nackdelarna med avtalet är väl att det kommer implementeras i den takt som de gällande kontrakten löper ut. Om inte arbetsgivaren kommer överens med facket om att det ska in tidigare. Det är fullt möjligt att göra men det är ingenting vi kunde komma överens om. Så det blev en kompromiss, säger Annelie Söderberg till Arbetaren.

Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

Till tidningen Vårdfokus lyfter hon också att detta skulle kunna vara en möjlighet för alla de ambulansföretag som i dag har svårt att rekrytera – att göra sig mer konkurrenskraftiga genom att erbjuda arbetstidsförkortning.

Vårdförbundet menar att det nya avtalet innebär flera förbättringar. På sin hemsida lyfter de bland annat OB-tilläggen, som i enlighet med industrimärket kommer höjas med 6,5 procent på tre år. Man har också lyckats få igenom en ny anställningsform – akademisk specialisttjänstgöring – vilket innebär att arbetsköparen erbjuder en utbildningsanställning med bibehållen lön och kollektivavtal för en sjuksköterska som blivit antagen till en specialistutbildning.

– Det var positivt att vi fick akademisk specialisttjänstgöring, både betalt och med kollektivavtal. Det ser vi som framgångar. Det har varit våra yrkanden och de vi fick igenom. Det allra bästa hade varit om arbetstidsförkortningen gällde från och med nu, men det var inte möjligt, säger Annelie Söderberg till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984