Opinion #51/2017

”Inte en åsiktsriktning vilken som helst”

Nordiska motståndsrörelsens, NMR, demonstration i Falun på första maj i år. Denna vecka medverkar NMR på Almedalsveckan i Visby. Foto: Ulf Palm/TT

”Vi har full förståelse och respekt för de som undviker Almedalen i år för att det inte är en trygg plats och/eller för att göra en markering i protest. Vi har också full förståelse för de som, liksom vi, åker dit och visar att vi inte böjer oss för nazisterna och låter oss tystas. Vi har däremot ingen förståelse för de som åker dit som om allting är som vanligt”, skriver distrikskommittén för Stockholm-Gotlands distrikt av fackförbundet SAC Syndikalisterna i ett öppet brev till arrangörerna av Almedalsveckan, apropå nazistiska NMR:s deltagande.

Till Almedalen-arrangörerna!

Vi i Stockholm-Gotlands distrikt av SAC Syndikalisterna deltar i år med tältplats den 6–8 juli under Almedalen-dagarna och med ett seminarium den 7 juli om hotet mot strejkrätten med arbetsrättsjurist Kurt Junesjö som inbjuden föreläsare. Vi ser fram mot vårt deltagande men vill samtidigt uttrycka vår starka oro och vårt avståndstagande mot att Nordiska motståndsrörelsen tillåts delta med tältplats under arrangemanget.

NMR är inte en åsiktsriktning vilken som helst. De är öppet nazistiska och har som mål att avskaffa den parlamentariska demokratin i Sverige, de har varit inblandade i flera våldsattentat och deras medlemmar uppmanas gå beväpnade med kniv.

Kort sagt, det handlar inte om en politisk ståndpunkt som man kan dela eller inte dela. Det handlar om våld och att skapa en osäker situation för arrangemangets övriga deltagare. Det kan aldrig vara ett hot mot demokrati och yttrandefrihet att utesluta dem som har som mål att inskränka den och dessutom visat sig beredda att gå från ord till handling.

Vi i Stockholm-Gotlands distrikt har planerat vår medverkan långt innan det blev klart att den otänkbara situationen uppstod, att nazister kommer att närvara vid Almedalen och vi har valt att stå kvar som deltagare. Andra har valt att inte komma av personliga och/eller principiella skäl. Vårt seminariearrangemang har lidit viss skada av den uppkomna situationen och en av våra inbjudna deltagare har valt att tacka nej på grund av NMR:s närvaro. Det ser vi som mycket beklagligt och att seminariet inte blir fullt så bra och mångsidigt som det hade kunnat bli. NMR:s deltagande under Almedalen begränsar alltså demokrati och yttrandefrihet i stället för att utöka den.

Vi har full förståelse och respekt för de som undviker Almedalen i år för att det inte är en trygg plats och/eller för att göra en markering i protest.

Vi har också full förståelse för de som, liksom vi, åker dit och visar att vi inte böjer oss för nazisterna och låter oss tystas.

Vi har däremot ingen förståelse för de som åker dit som om allting är som vanligt och rycker på axlarna och tänker att det inte är deras problem.

Vi har ännu mindre förståelse och absolut ingen respekt för de som försöker inbilla oss att det har något med yttrandefrihet att göra att nazister ska beredas plats varhelst de önskar.

Vi har ännu mindre förståelse och absolut ingen respekt för de som försöker inbilla oss att det har något med yttrandefrihet att göra att nazister ska beredas plats varhelst de önskar. Nazism är ingen åsikt, det är ett brott mot mänskligheten, och deras planerade närvaro har redan trängt undan andra, som t.ex. RFSL.

Vi förutsätter att Almedalen håller en högre nivå av säkerhet än normalt under veckan och att man särskilt går in för att skydda personer och rörelser som NMR ser som sina särskilda mål att attackera, invandrarorganisationer, vänsterorganisationer och hbtq-rörelser för att bara nämna några. Almedalen är ett evenemang där alla ska kunna känna sig säkra och trygga att röra sig fritt och uttrycka sin åsikt.

Vi ger vårt fulla stöd och vår fulla solidaritet till alla de olika grupper som idag hotas och trakasseras av nazister och andra högerextremister och rasister, vare sig det sker i Almedalen eller på andra platser i Sverige och världen.

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984