Upp och ned med Johanna Schartau

Litteratur
I sin film Farmor Ruth och hennes döttrar, berättar Johanna Schartau om sin farmor och hennes tragiska öde 1945.
Foto: Johanna Schartau
[BOK] Stå på händer
Johanna Schartau
Karin Almlöfs förlag, 2017

Konstnären Johanna Schartau hämtar en stor del av sina verk från sitt eget liv och sin familj. I hennes konst finns starka öden, men också kommentarer kring psykisk ohälsa.

Medan hon gick på konstskola i London 1986 bodde hon i ockuperade hus där, och visade 2016 verk kring det under titeln London Calling, bland annat ett monopolliknande spel om Squatters, Squatopoly.

SVT har sänt flera av Schartaus dokumentärfilmer, som I Schartauanien (2002) där hon söker spåren efter sin farfarsfarfarsfar, prästen Henric Schartau, som startade den stränga schartauanistiska väckelserörelsen i Bohuslän på 1700-talet och som fick inflytande in i 1900-talet.

2014 visades hennes film Farmor Ruth och hennes döttrar, som berättar om farmodern som, i en lugn villaidyll i Nockeby, tog med sig faderns två unga systrar Mia och Thora i döden 1945, just när freden kommit till Europa. Filmen har hämtat sitt stoff från intervjuer och dagböcker.

Johanna Schartau har nu sammanställt boken Stå på händer där hon berättar om sitt skapande, och med kommentarer kring verken av bland andra författaren Karl Ove Knausgård. En fascinerande bok kring en konstnär i tiden.