Inrikes #45/2017

Svensk Handel drev igenom avtalad visstid

Personal inom handeln ska nu kunna anställas på avtalad visstid – för ökad flexibilitet för arbetsköparna. Foto: Stefan Lindblom/TT

”Ett viktigt steg mot ett moderniserat kollektivavtal som går i takt med samtiden”. Så beskriver förhandlingschefen på arbetsköparorganisationen Svensk Handel det avtal som i torsdags skrevs under och som omfattar 80 000 tjänstemän, butikschefer och personal inom e-handeln.

Förhandlingarna mellan de båda facken Unionen och Akademikerförbunden och Svensk Handel har varit utdragna. I torsdags enades dock parterna och ett treårigt avtal skrevs under. Avtalet ryms inom det så kallade märket med en löneökning på 6 procent fördelat på avtalsperioden. 0,5 procent avsätts också för deltidspension.

Den största förändringen i avtalet handlar däremot om en ny anställningsform – avtalad visstid. Något som arbetsköparna är extra nöjd med.

– Anställningsformen avtalad visstid kommer att öka möjligheterna för företagen att anställa och ge bättre förutsättningar att möta kundernas förändrade krav i det skifte som handeln genomgår, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Arbetaren har sökt representanter för både Unionen och Akademikerförbundet, dock utan resultat.

Det nya avtalet omfattar 80 000 medlemmar, som exempelvis personal på handelsföretagens huvudkontor, butikschefer och personal inom e-handeln. Avtalet gäller fram till slutet av april 2020.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga