Utrikes #45/2017

Krav på krafttag mot marin plastdumpning

Om spridningen av plast i naturen fortsätter att öka i nuvarande takt kommer det finnas mer plast än fisk i haven, mätt i vikt, år 2050, enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation. Foto: Gemunu Amarasinghe/TT

Ungefär 5 000 miljarder bitar plast beräknas flyta omkring i haven. Mer än 80 procent av plastavfallet på över 260 000 ton kommer från land. FN:s havskonferens som avslutas i dag i New York har som mål att minska föroreningar och nedskräpningen av haven.

Havens tillstånd fortsätter att försämras och det är dags att vända utvecklingen konstaterar deltagare vid FN:s havskonferens. Sverige och Fiji har tagit initiativ till konferensen som pågått sedan i måndags och avslutas i dag, fredag.

– Våra havs tillstånd är nära kopplade till vår planets tillstånd och allt liv på jorden, säger FN-chefen Antonio Guterres.

– Vi är här för mänsklighetens räkning, för att återställa hållbarheten, balansen och respekten i förhållande till haven som är källan till allt liv, säger generalförsamlingens ordförande Peter Thomson.

Sopberget som snurrar runt i Stilla havet mellan Hawaii och USA:s västkust beräknas vara omkring en miljon kvadratmeter stort. Paradisön Henderson Island långt ute i Stilla havet har visat sig vara en av de mest förorenade av plastskräp i hela världen. Sammanlagt har 38 miljoner plastrester hittats på den obebodda ön som är klassad som världsarv av Unesco för sin biologiska mångfald.

– Det är oförsvarbart att motsvarande ett lastbilslass med plastavfall tippas i världshaven varje minut, säger Peter Thomson.

Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen sade vid mötet att norska forskare tidigare i år hittat 30 plastpåsar i magen på en strandad val. Kosi Latu vid det regionala miljöprogrammet i södra Stilla havet säger att plast hittats i 97 procent av fiskarterna som studerats i Stilla havet.

Om spridningen av plast i naturen fortsätter att öka i nuvarande takt kommer det finnas mer plast än fisk i haven, mätt i vikt, år 2050, enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation.

Forskare har hittat plast i en av fyra fiskar på marknader i Indonesien och USA. Europeiska forskare uppger att människor i Europa kan få i sig 11 000 mikroplaster genom fisk och skaldjur varje år.

Flera länder har redan lovat att införa åtgärder för att minska nedskräpningen. Indonesien har lovat att minska sitt marina avfall med 70 procent till 2025, medan Thailand har en plan för att främja miljövänliga alternativ till plast och öka återvinningen. Österrike har förbundit sig att minska användningen av plastpåsar och Sverige är på väg att förbjuda mikroplaster i kosmetika.

Det är främst bristen på kraftfulla politiska åtgärder och infrastruktur för avfallshantering som har bidragit till föroreningar och nedskräpning av haven. Endast 14 procent av plastförpackningarna i världen samlas in för återvinning.

Civilsamhället har tagit flera initiativ. Organisationen Ocean Cleanup har utvecklat ett system som uppges kunna städa bort knappt hälften av allt plastavfall i världshaven på fem år.

Ungefär 5 000 representanter från regeringar, civilsamhället och den privata sektorn har samlats i New York. FN-konferensen har syftet att förbättra havens tillstånd i enlighet med ett av FN:s hållbara utvecklingsmål.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga