Inrikes #44/2017

Utredning om attentat mot S-politiker nedlagd

Utredningen av den misstänkta mordbrand som en socialdemokratisk politiker i Skåne utsattes för i september avslutas. Trots att det funnits en tydlig koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, menar polisen att de inte kommer längre i sin förundersökning av händelsen.

Förundersökning kring det attentat som Skurups före detta socialdemokratiska kommunalråd Pierre Esbjörnsson utsattes för i höstas läggs ned. Händelsen rubricerades av polisen som mordbrand och den har utretts som ett hatbrott då en nazistisk koppling misstänkts.

Det var mitt i natten mot den 19 september förra året som Pierre Esbjörnsson vaknade av en dov knall. Utanför hans hus hade hans bil satts i lågor och en symbol för den nazistiska militanta organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade sprejats på fastighetens fasad.

Trots detta har polisen inte kunnat leda i bevis att det är NMR som ligger bakom dådet.

– Vi har gjort vad vi kan när det gäller tekniska undersökningar, underrättelse- och spaningsverksamhet. Men vi kommer inte längre. Om man ska lagföra så måste man ha svart på vitt och man måste leda det i bevis, säger Ewa Westford, presstalesman för polisen i Region Syd, till tidningen Byggnadsarbetaren.

NMR hade tidigare under 2016 hotat Socialdemokraterna i Skurup. Bland annat genom att sätta upp affischer på partiets lokal med en bild på en snara hängandes från en lyktstolpe med texten: ”reserverad för folkförrädare”.

Pierre Esbjörnsson avgick som kommunstyrelsens ordförande i december efter att han och familjen påverkats mycket av det de utsatts för.

– Efter omständigheterna mår jag helt ok, men det är barnen som har tagit det hårdast, säger Pierre Esbjörnsson till Byggnadsarbetaren efter beskedet om den nedlagda förundersökningen

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga