Inrikes #44/2017

Ingen strejk bland städare – avtal klart

Seko och Fastighets tar inte ut sina medlemmar i strejk. I stället godtogs medlarnas bud och samtliga parter säger sig vara nöjda. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett nytt kollektivavtal för städare och arbetare inom serviceentreprenad är undertecknat. Seko och Fastighets fick igenom den så kallade låglönesatsningen som gynnar de sämst betalda – men fick vika ned sig vad gäller arbetsköparnas rätt till tjänstehyvling.

Medlarnas bud godtogs. Nu har Seko och Fastighets tecknat nytt avtal med arbetsköparorganisationen Almega inom städ- och serviceentreprenadbranschen. Därmed drogs också de varslade stridsåtgärderna, som skulle trätt i kraft nu på torsdag den 8 juni, tillbaka.

De båda facken säger sig vara nöjda med uppgörelsen eftersom de inte har behövt byta bort den låglönesatsning som alla LO-fack drivit. En satsning som kommer de sämst betalda inom branscherna till del.

Däremot fick facken inte igenom de regleringar som de krävt vad gäller så kallad hyvling av tjänster. Arbetsköpare inom städ- och serviceentreprenadbranschen kommer därför att även fortsättningsvis kunna göra omställningar i verksamheterna och ändra de anställdas tjänsteprocent med kort varsel.

Avtalsvärdet ligger på 6,5 procent, vilket innebär att lönerna under den treårsperiod som avtalet löper höjs i omgångar med totalt drygt 1600 kronor, det vill säga helt i linje med det normerande industrimärket.

På Almega är man mycket nöjd med det nya kollektivavtalet.

– Tillsammans med facken har vi återigen visat att vi kan komma överens och utan onödiga strejker. Nu ser vi fram emot tre år av arbetsfred för samtliga berörda avtalsområden, säger Anna-Karin Hatt, vd för Almega, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga