Inrikes #43/2017

“Vi har varit en annan röst än den officiella”

Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö har bland annat erbjudit hjälp och stöd till hemlösa och asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar. En av dem är den statslösa palestiniern Hisham. Foto: Björn Lindgren/TT

Kulturhuset Kontrapunkt har bland annat hjälpt många av Malmös hem- och papperslösa. Nu hyresstrejkar Kontrapunkt efter en pågående infekterad konflikt med hyresvärden. Arbetaren har ställt tre frågor till Frederick Batzler, juridiskt ansvarig på kulturhuset.

Vad handlar konflikten om och vad innebär en hyresstrejk?

– Hela konflikten har egentligen sitt ursprung i att vi på Kontrapunkt var kritiska mot en gatufest som hölls i området här förra året. Vi menade att den var en del i en gentrifieringsprocess. Vi är naturligtvis inte emot utveckling, men vill att det ska komma alla till del. Då reagerade vår hyresvärd, som på något sätt var engagerad i festen, vilket ledde till stora hyreshöjningar och prat om bygglov bland annat. Hot för att försöka tysta oss. Därför har vi bestämt oss för att inte betala någon hyra, och i stället deponera pengarna till något annat. Vi tycker inte att det är rimligt att vi ska betala när vi inte får använda lokalerna på det sättet som avtalats. Nämligen vår kulturverksamhet.

Frederick Batzler.
Frederick Batzler. Foto: Privat

Vad tror du det innebär för Malmö som stad att ni nu, åtminstone tillfälligt, stängt ned verksamheten?

– Vi har ju varit en annan röst än den officiella, om man säger så. Men vi har också betytt mycket för många marginaliserade grupper i samhället som romer, hemlösa och papperslösa som fått en röst och ett sammanhang genom oss där de fått kämpa på sina villkor. Jag tror helt enkelt att vi har bidragit till människor som annars stängs ute av samhället.

Vilken respons har ni fått under den här konflikten?

– Väldigt mycket stöd faktiskt, från flera håll. Och det är viktigt att ha i ryggen när vi nu fortsätter att kämpa för att vara kvar. Vi har ju lagt ned åtta års arbete där och även om vi som rörelse är större än lokalerna så vill vi givetvis vara kvar. Men oavsett hur det går kommer vi aldrig att försvinna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga