Utrikes #43/2017

Värre än befarat för Stora barriärrevet

Korallblekningen vid Stora barriärrevet pågår för andra året i följd, något som aldrig tidigare skett. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Tillståndet för världens största korallrev, Stora barriärrevet utanför Australiens nordostkust, uppges nu vara värre än vad som tidigare befarats.

Enligt nya undersökningar har 29 procent av det väldiga revet förstörts i så kallad korallblekning som orsakats av bland annat temperaturhöjningar i havet. Enligt australiska myndigheter var förra året det värsta hittills för revet.

Samtidigt pågår nu korallblekningen för andra året i följd, vilket aldrig tidigare skett, något som gör att korallerna dör i allt snabbare takt.

– Vi är väldigt oroliga för vad det här innebär, såväl för det Stora barriärrevet som för de samhällen och branscher som lever av det, säger Russel Reichelt vid myndigheten The Great Barrier Reef Marine Park Authority, GBRMPA, till nyhetsbyrån AFP.

Längs korallrevet finns många sårbara och utrotningshotade djur- och växtarter. De floder som rinner ut i havet från den australiensiska nordostkusten drar med sig mycket kemikalier från främst jordbruk i området, vilket försämrat vattenkvaliteten kraftigt de senaste åren.

Flera miljöexperter varnar för att den utbredda koralldöden kommer att accelerera om inte världens utsläpp av växthusgaser minskar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984