Inrikes #42/2017

”Almega är i krig mot avtalsmodellen”

Den stora sprickan i förhandlingarna på städområdet mellan facken och arbetsköparna gäller låglönesatsningen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbunden Fastighets och Seko varslar om strejk i kamp för höjda löner. Om inget städavtal sluts innan den 8 juni går 350 städare ut i strejk på flera stora industrier och varuhus.

Städavtalet omfattar omkring 10 300 anställda, varav den stora majoriteteten tillhör Fastighets. Den stora sprickan i förhandlingarna med arbetsköparorganisationen Almega är låglönesatsningen. Hela tre av fyra inom avtalsområdet tjänar under 24 000 kronor i månaden, vilket omfattas av den så kallade låglönesatsningen som LO krävt under hela avtalsrörelsen.

De båda fackförbunden har sagt upp det nuvarande avtalet och nu träder en medlare in för att hitta en eventuell lösning på konflikten. Nås ingen överenskommelse slår srejken till på sammanlagt 20 arbetsplatser runt om i landet på torsdag morgon nästa vecka. Enligt Fastighets tredje förbundsordförande Jari Visshed har arbetsköparna bland annat krävt frysta ingångslöner och fryst OB-ersättning för att gå med på låglönesatsningen.

Men Almega städföretagens förhandlingschef Marcus Lindström säger till tidningen Arbetet att han är övertygad om att det går att hitta en lösning innan strejken hinner bryta ut.

Deras så kallade förhandlingar är bara en väntan på våra varsel. Almega är i krig mot den svenska avtalsmodellen.
Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson och Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint i ett gemensamt pressmeddelande

Totalt har tio strejkvarsel lagts under vårens avtalsrörelse. Inget av varslen har dock trätt i kraft, då avtal slutits mellan parterna. Men frågan om just städavtalet beskrivs som en av de tuffaste förhandlingarna i år.

– Den konstruktiva samtalston som vi har haft med andra arbetsgivarorganisationer finns inte hos Almega. Deras så kallade förhandlingar är bara en väntan på våra varsel. Almega är i krig mot den svenska avtalsmodellen med ansvarstagande parter, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson och Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint i ett gemensamt pressmeddelande.

Förutom strejkvarslet har facken även varslat om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad inom hela serviceentreprenadavtalets tillämpningsområde.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga