Inrikes #38/2017

Varsel om lockout i Göteborgs hamn

Om lockouten träder i kraft kommer Göteborgs containerhamn att stängas kvälls- och nattetid från och med den 19 maj. Foto: Adam Ihse/TT

Företaget APM Terminals varslar hamnarbetarna om lockout. Träder stridsåtgärden i kraft riskerar det att få stora konsekvenser i containerhamnen i Göteborg. Facket kallar arbetsköparnas agerande oansvarigt.

Det var redan i förra veckan som arbetsköparna APM Terminals varslade om lockout som en del i den pågående konflikten med Hamnarbetarförbundets avdelning 4 vid cointainerhamnen i Göteborg. Träder stridsåtgärden i kraft kommer hamnen att stängas kvälls- och nattetid och den schemalagda personalen riskerar då att bli av med sina löner. Om ingen uppgörelse nås träder lockouten i kraft den 19 maj klockan 16.00.

– Det är jäkligt olyckligt och konsekvenserna kan bli enorma om de stänger hamnen från 16 till 08 på morgonen, säger Peter Annerback, som är ordförande i Hamnfyran, till Arbetaren.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om den pågående konflikten.

Facket kallar arbetsköparnas nya agerande för oansvarigt och lämnade sent i fredags in en begäran om förhandling. De menar att APM Terminals krav är att de ska skriva under det avtal som lagts fram av medlarna, men Peter Annerback säger positionerna nu snarare blivit en mer låsta i den över ett års långa konflikten.

– Det här är ett försök att knäcka oss, men då läser de av läget fel. Våra medlemmar är lugna men vi har aldrig varit med om något liknande. Vi kommer att fortsätta att kämpa för våra grundliga rättigheter, säger Peter Annerback.

Det här är ett försök att knäcka oss, men då läser de av läget fel.
Peter Annerback, ordförande, Hamnfyran

Skulle hamnen stänga under kvälls- och nattimmarna kan det få stora konsekvenser. Inte minst för kunderna. Arbetsköparnas varsel är därför ovanligt och själva hoppas de nå en lösning innan den 19 maj.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa konflikten med Hamnarbetarförbundet och samtidigt har vi försökt underhålla våra åtaganden gentemot kunder och ägare. Situationen är ohållbar, säger APM Terminals vd Henrik Kristensen till Sveriges Television.

Senare i veckan håller facket ett medlemsmöte där den varslade lockouten kommer att diskuteras. I nuläget har inga beslut fattats hur de kommer att svara på arbetsköparnas stridsåtgärd. Vid en eventuell lockout riskerar ett hundratal schemalagda anställda att bli utestängda från arbetsplatsen.

– De har naturligtvis laglig rätt att göra så här men det är väldigt oansvarigt. Nu har de målat in sig i ett ännu större hörn, säger Peter Annerback.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga