Utrikes #38/2017

Åtskilliga saknas fortfarande i Nigeria

En tyst minut för de flickor som fortfarande hålls kidnappade hölls i Abuja, Nigeria, den 9 maj. I oktober förra året släpptes 21 flickor efter förhandlingar mellan Nigerias regering och Boko Haram. Men flickorna har ännu inte fått tillåtelse att återvända till sina familjer och lokalsamhällen. Foto: Sunday Alamba/TT

Ytterligare 82 av de skolflickor som kidnappats av terrorrörelsen Boko Haram släpptes nyligen. Samtidigt menar Human Rights Watch att Nigerias regering inte gjort tillräckligt för att utreda andra fall av massbortföranden.

Efter en rad förhandlingar släpptes 82 flickor som hållits fångna sedan kidnappningen i Chibok för tre år sedan. Enligt Nigerias regering släpptes de i utbyte mot fem Boko Haram-ledare.

– Frisläppandet av de 82 flickorna från Chibok i nordöstra Nigeria innebär en stor lättnad. Samtidigt är det viktigt att de nu får stöd så att de helt och hållet kan återintegreras i sina samhällen, säger Osai Ojigho, chef för Amnesty i Nigeria.

FN:s barnfond Unicef har lovat att hjälpa flickorna att återförenas med sina familjer och att de ska kunna fortsätta sin utbildning i en trygg miljö.

Frisläppandet av de 82 flickorna från Chibok i nordöstra Nigeria innebär en stor lättnad. Samtidigt är det viktigt att de nu får stöd.
Osai Ojigho, chef för Amnesty i Nigeria

Det var i april 2014 som Boko Haram kidnappade 276 flickor och unga kvinnor i Chibok i nordöstra Nigeria och som kampanjen #bringbackourgirls tog rejäl fart på sociala medier. Hittills har 161 av de 276 flickorna blivit räddade eller själva lyckats ta sig ur fångenskapen.

Människorättsgrupper har dock uttryckt oro över hur flickornas framtid ska bli och hur deras rättigheter ska säkerställas.

Strax efter frisläppandet publicerade Nigerias regering namnen på flickorna på bland annat Twitter. Det kritiserades av bland annat av Mausi Segun på människorättsorganisationen Human Rights Watch som kallade det ett ”stort misslyckande” i att skydda flickornas integritet.

– Jag tycker att de har tagit väldigt lite hänsyn till flickornas rättigheter och behov. Medan uppgifterna spreds till medier fick flickornas familjer ingen information. Jag tycker att det är skamligt, säger hon.

I oktober förra året släpptes 21 flickor efter förhandlingar mellan Nigerias regering och Boko Haram. Men flickorna har ännu inte fått tillåtelse att återvända till sina familjer och lokalsamhällen.

Även om regeringen uppger att de ger dem utbildning och annan service så ”är ett fängelse ett fängelse”, säger Mausi Segun.

– De har ingen frihet att ge sig av. De har rätt till sin frihet. Vi är oroliga för att samma sak väntar de 82 flickor som släpptes nyligen, säger hon.

De har ingen frihet att ge sig av. De har rätt till sin frihet.
Mausi Segun, Human Rights Watch

Osai Ojigho uttrycker samma sak och uppmanar Nigerias regering att se till att flickornas integritet skyddas och att de inte hålls frihetsberövade för säkerhetskontroller under lång tid vilket ”kan öka lidandet och försvåra deras situation”.

Mausi Segun säger att familjerna måste få information om sina egna barn. Hon säger att praktiskt taget alla som har drabbats av konflikten har en son, dotter, far eller mor som är försvunnen och som de inte har någon information om.

Även om det är oklart hur många som har kidnappats har Amnesty dokumenterat minst 41 fall av massbortföranden som Boko Haram legat bakom sedan 2014. I FN:s generalsekreterares rapport om barn i väpnade konflikter uppges att 90 barn, främst flickor, har använts som självmordsbombare i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Minst 217 barn har mellan 2013 och 2016 utsatts för sexuellt våld, men det uppges att tusentals kvinnor och flickor kan ha utsatts.

Enligt Human Rights Watch har Nigerias regering inte gjort tillräckligt för att utreda dessa fall. I november 2014 var det över 500 barn som fördes bort från staden Damasak i nordöstra Nigeria. Regeringen har inte kommit ut med några uppgifter om detta eller något offentligt erkännande. Anhöriga har inte heller fått veta om något görs för att barnen ska släppas fria. Mausi Segun säger att det kan bero på att denna händelse inte har fått lika stor uppmärksamhet i medierna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga