Utrikes #36/2017

Brasilianska storprojekt kantade av korruption

Demonstration mot korruption i Copacabana i Rio de Janeiro den 26 mars. Bland annat ska flera stora byggföretag ha ingått i en kartell som gjort hemliga utbetalningar till den statliga oljejätten Petrobras direktörer för att få kontrakt. Foto: Silvia Izquierdo/TT

Antalet megaprojekt inom energi- och transportindustrin sköt i höjden under Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva. Men avslöjanden om korruption samt att projekten tenderat att spåra ur finansiellt har spätt på kritiken mot satsningarna.

Det brasilianska byggföretaget Odebrecht betalade omkring 3,4 miljarder dollar i mutor till politiker mellan 2006 och 2014.

Bland annat flera stora byggföretag ska ha ingått i en kartell som gjort hemliga utbetalningar till den statliga oljejätten Petrobras direktörer för att få kontrakt. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen av korruptionshärvan dess namn – Operacão lava jato (Operation biltvätt). Pengarna gick till att finansiera kampanjer och muta politiker genom mellanhänder i syfte att de skulle rösta i enlighet med regerande Arbetarpartiet.

De som erkänt sin inblandning i ”lava jato” och som bidragit med information till utredningen av korruptionsskandalen har i utbyte fått sänkta straff.

Först utreddes korruption inom oljesektorn, men senare har det framkommit att även andra projekt i andra sektorer påverkats, som vattenkraftsprojekt, kärnkraftverk, järnvägsbyggen och fotbollsarenor, enligt den brasilianska åklagarmyndigheten.

När oljefyndigheter upptäcktes 2006 i havet under sand, sten och saltlager utanför Rio de Janeiro gav det upphov till bygget av två stora raffinaderier och dussintals varv för konstruktion av oljeriggar, oljeplattformar och tankfartyg.

I Brasilien har vi alltid haft mycket korruption och nu har den blivit synligare tack vare tillsynsmyndigheter och medier.
Roberto Livanu, ordförande för det oberoende antikorruptionsinstitutet Instituto No Acepto Corrupción

Två enorma vattenkraftsanläggningar har uppförts vid Madeira-floden i närheten av staden Porto Velho i Amazonas och projektet Belo Monte i Xingu-floden som påbörjades 2011 i sydöstra delen av Amazonas är världens tredje största dammbygge. Dessutom tillkommer bygget av två järnvägar på över 1 500 kilometer vardera.

– Det finns alltid risk att megaprojekt omgärdas av korruption. I Brasilien har vi alltid haft mycket korruption och nu har den blivit synligare tack vare tillsynsmyndigheter och medier. Men vi kan inte säga att det finns mer korruption nu än tidigare, säger Roberto Livanu, ordförande för det oberoende antikorruptionsinstitutet Instituto No Acepto Corrupción.

– Det kan inte slås fast att korruptionen har ökat i landet de senaste åren eftersom det inte finns någon objektiv information från tidigare perioder att jämföra med, säger Manoel Galdino som är chef för Transparency International i Brasilien.

Edward Merrow, som är vd för konsultbolaget Independent Project Analysis, är expert på industriella megaprojekt. Han uppger att 65 procent av alla megaprojekt misslyckas. Projekten når inte upp till kraven när det gäller kostnader, slutdatum, syfte eller kvalitet.

I sin bok ”Industrial Mega Projects” beskriver han hur komplexiteten bidrar till korruption i länder som Brasilien när tusentals kontrakt undertecknas med leverantörer av varor, tjänster och finansiering samt tillsyns- och skattemyndigheter.

– Det är troligt att korruptionen har ökat i Brasilien med mer pengar i omlopp och en växande ekonomi och stora investeringar, men det är inte möjligt att få det bekräftat, säger Manoel Galdino.

Det är troligt att korruptionen har ökat i Brasilien med mer pengar i omlopp och en växande ekonomi och stora investeringar, men det är inte möjligt att få det bekräftat.
Manoel Galdino, chef för Transparency International i Brasilien

Han menar att tillsynsmyndigheterna gör ett bättre jobb numera till följd av påtryckningar från civilsamhället. Den brasilianska åklagarmyndigheten har förstärkts och samarbetet har ökat med polis, skattemyndighet och andra tillsynsorgan.

Enligt en studie gjord av den brasilianska ekonomen Fernanda Brollo vid Warwicks universitet ökade de allvarliga fallen av korruption med 16 procent i olika kommuner när de resurser som kommunerna tilldelades ökade med 10 procent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984